2024. szeptember 29., vasárnap

A szürke ötvenegyedik árnyalata

 




Gyakran járok vonattal. Utazásaim során nemcsak a klíma – vagy évszaktól függetően a fűtés- hiányával és a késésekkel, illetve bosszantó utastársakkal, de néha meglepő helyzetekkel is találkozok. Egyik alkalommal a kalauznak olyan bőrszíne volt, amit én korábban még emberem nem láttam.

Nem az Európában elterjedt egészséges barnás rózsaszín (testszínű volt), nem is a napozás imádatáról árulkodó vagy az Afrikában megszokott barna, nem is már-már fehérré halványodott északi szín. Nem, nem. Teljesen valószínűtlen szürke volt, mintha egy egér bőrét kiszívta volna a nap. Jó pár láncdohányos ismerőssel rendelkezem, de egyikük sem dicsekedhet ezzel az acélra hajazó tónussal. Ez az árnyalat E.L: James könyvében sem szerepel. Ez egy már-már rémisztően fakó, betegségre utaló változat.

-        Jön a kalauz, de ne nézz oda, mert rémes- böktem oldalba a mellettem ülő kicsi lányomat.

Ekkor azonban hirtelen eszembe jutott, mit mesélt a nagylányom Észak-Koreáról szóló olvasmányélményeiről. Az utóbbi években gyakorlatilag minden magyar nyelven megjelent könyvet elolvasott az ázsiai diktatúráról.

-        Képzeld, anya, ott a tápanyaghiány és a rossz táplálkozás miatt szürke az emberek bőre.

-        Szürke? - gondolkoztam el ezen, hiszen elképzelni se tudtam, hogyan lehet valakinek szürke a bőre.

Láttam már tojásrántotta színű sárgaságos embert, és hószínű halottat, de milyen lehet a szürke bőrszín? Na most már tudom.

 

AZ IPM-ben néhány hónapja lehet olvasni Benda László cikksorozatát az Észak-Koreáról. Az októberi számban olvasható hatodik részben találhatók az igazi csemegék.

 

Részletek Benda László Többsincs királyfi - és környezete című cikkéből:

(Kim Dzsong Ün) annyira vigyázott mesterségesen felépített tekintélyére és egyedi mivoltára, hogy elrendelte, egyik alattvalója sem viselheti a nevét. Újszülötteknek nem adható ilyen név, akit pedig ezzel áldott vagy vert a sors keze, annak meg kellett változtatnia.

 

A (divat)diktatúra néhány parancsa:

Senki nem viselhet a vezérre hasonlító frizurát.

Tilos az idegen feliratú pólók, a bőrdzsekik és a vállra vetett táskák viselete.

Nem lehet farmerben megjelenni vagy Kim Dzson Ün egyedi bőnadrágját utánozni.

Tilos a hajat barnára, szőkére vagy más színekre festeni.

A hölgyek hajzuhataga nem érhet el a csípőjük alá-

nem szabad vékony, áttetsző blúzt vagy ujjatlan felsőt hordani.

A nadrágszár nem érhet véget a térd felett.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése