2024. június 12., szerda

Manipulált félelem

 


Abraham Maslow orosz származású, amerikai pszichológus állította össze az 1950-es években a róla elnevezett szükségletpiramist, melyben piramisformában egymásra helyezte az embereket motiváló tényezőket úgy, hogy alulra kerültek a legelemibb szükségletek, pl. étel, víz, levegő. Maslow elmélete szerint az ember a következő szinten lévő szükségleteket akkor próbálja kielégíteni, ha az alatta lévő szinteken található minden szükséglete ki van elégítve. A biztonság a második szinten van, tehát közvetlenül követi az alapszükségleteket. Az elmélet alapján senki nem akarja önmagát megvalósítani addig, amíg nincs biztonságban. Így aztán, aki manipulálni akarja az embereket, elég, ha folyamatosan félelemben tartja őket azzal, hogy elhiteti velük, a biztonságuk veszélyben van például az által, hogy háború fenyegeti őket.

Ez a magyar emberek számára különösen nagy félelmet kelthet, hiszen az előző háború után 45 évre a nyakunkba kaptuk az oroszokat, az azt megelőző háború után pedig elveszítettük országunk területének és honfitársainknak a nagy részét. 

Nem csoda, hogy a jelenlegi politikai helyzetben próbáljuk elemezni, milyen hibákat követtek el őseink, hogyan és miért kerültek ebbe a helyzetbe. A trianoni tragédiát nem a háború elvesztése okozta önmagában. Hosszú folyamat vezetett ide onnan, hogy az 1849-49-es szabadságharcot követően a magyarok nyugaton nagy népszerűségnek örvendtek. Hogyan jutottunk el oda 15-20 év alatt, hogy annyira megutalták minket a nyugati országokban is, hogy mindenképpen tönkre akarták tenni országunkat, népünket. 

Több tanulságos cikket olvashatunk ezzel kapcsolatban a BBC History 2024. júniusi számában. Szerintem a legérdekesebb, leginkább megfontolandó Jeszenszky Géza Trianon egyik oka: külföldi hírünk című írása. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése