2024. június 7., péntek

Hátha most a többség győz

 


Egy megyei jogú város belvárosában egy kis utcában lakom, ahol mindössze kilenc ház van. Eddig elkerültek minket a politikai viharok, de most az utcánkban lévő hat villanyoszlop felén politikai hirdetések vannak, van, amelyiken több is. Választási lázban ég megint az ország, és az érdekeltek – a politikusok - mindent elkövetnek, hogy meggyőzzenek minket. Persze, aki próbál tájékozott maradni, arra ezzel már nem hatnak. Ettől függetlenül nagyon érdekes volt olvasni az IPM júniusi számában azokat a cikkeket, melyek – akarva-akaratlanul ­- ezt a témát járták körül.

Tudjuk-e, hogy mi miért történik körülöttünk vagy elhisszük az orrunk elé tolt infókat akkor is, ha azok  esetleg hazugságok? Az  orosz-ukrán háború kitörésének valódi okait érdemes újra feleleveníteni. (kapcsolódó cikk: Az orosz-ukrán háború kezdetei)

Tudjuk-e, hogy mi lehet egy rossz döntés következménye? Ki akarna például diktatúrában élni, főleg olyanban, amilyen Észak-Koreában van? (kapcsolódó cikk: A Kim-család uralma Észak-Koreában)

Látjuk a sok plakátot, de ez a tendencia nem most indult, jóval korábbra datálódik a politikai hirdetések manipulatív célzattal alkalmazása. (kapcsolódó cikk: Központban a biztonság)

Végül elgondolkodtató az is, hogyan szavazhatunk, hogyan számolhatjuk össze a szavazatokat. Sümeghy András szerint már az ókori görögök is tudták, hogy nincs jó szavazati rendszer. (kapcsolódó cikk: Condorcet paradoxonja) 

Na de menjünk és szavazzunk. Hátha most a többség nyer.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése