2010. június 26., szombat

Most olvastam

Végre magyarul is!
Nem akarom leírni a tartalmát, mert aki olvasta, annak nem mondok újat, aki meg még nem fejezte be, annak nem lővöm le a poént.
Csak két dolog:
1. Nekem még mindig az első rész a kedvencem, akkor is, ha csöpögős. Nem baj az, kell olyan is.
2. A nyomda ördöge megtalálta a kötetet, mert a hátul található vámpírklánok felsorolásánál egy kis hiba folytán kimaradt egy csapat.
Tehát helyesen:
Amerikai nomádok (részleges)
Garett
James- Victoria
Mary
Peter- Charlotte
Randall
Európai nomádok (részleges)
Alistair
Charles- Makenna

Jól sikerült első találkozásom Anita Blake- kel. Remélem, még sikerül újabb randevút kicsiholnom tőle. Káprázatos a sok élőlény, ami a könyvében feltűnik. Lenyűgözőek gördülékeny, néhol szabatos szövegei.







A "Kell néha egy klasszikus"- jegyében most Mikszáthot választottam. Lenyűgöző mesélő- anekdázó stílusa és történetszövése.






22 megjegyzés:

  1. Anita Blake? Könyvről könyvre rabul ejt, legalábbis engem. Az első rész, amit elolvastam az ötödik volt és azóta imádom, mert csodálatos és Anita személyisége teljesen meggyőzött:)
    Breaking Dawn. Hát nem tudom. Nem olvastam még, de megvallom őszintén, félek tőle...

    VálaszTörlés
  2. Anita Blaket én is szeretem. Főleg az Égkék bűnökig... Aztán alámerül a történet a fullasztó szexjelenetek és párkapcsolati problémák mély kútjába... Szóval egy kicsit egyhangúvá válik.

    Breaking Dawn-t (aki nem olvasta, most ne is olvasson tovább...) még angolul olvastam anno. Nem volt csalódás a vége? Nekem nagyon az volt... meg a közepe is... ez a terhesség ügy, hááát. Nekem nem jött be. Azt pedig sosem értettem, hogy az emberekben miért merült fel egyáltalán, hogy Bellából nem lesz vámpír? Számomra egyértelmű volt mindig is, csak ki kellett várni.
    Egy szónak is száz a vége: mi volt a véleményed a könyvről? :)

    VálaszTörlés
  3. Én is olvastam angolul, nagy szenvedés volt. Nem tudom, miért gondoltam, hogy magyarul jobb lesz. Szerintem 2-300 oldallal hosszabb, mint amennyire szükség lenne. Ahogy mondják, néha a kevesebb több, hát erre is áll.
    Megnézted a Bree Tanner sztrorit? Innen a blogomról is elérhető. Most avval szenvedek. Na csináltam neki egy kis kritikát, nekem ez se tetszik. Képzeld csak, egy hete olvasom, és még csak a 110. oldalon tartok. De nem én tehetek róla, egyszerűen nem olvastatja magát.

    VálaszTörlés
  4. Ja, és az előbb elfelejtettem mondani, a vége vacak. Egyáltalán, mi a vége? A Volturival való "kapcsolatot" le kellett volna zárni.
    Nekem az első rész az abszlút kedvenc XDDDDD
    Ahogy haladunk előre (2.-4.) egyre rosszabb.
    Most a Csitt, csitt tetszik nagyon, hasonlít az én könyvemhez, a Jóslatokhoz annyiban, hogy romantikus és misztikus, krimielemekkel. Csak lassan haladok vele, mert az Intersparban olvasom, mikor megyek vásárolni, mindig egy-egy fejezetet. Már gondolom röhögnek rajtam a biztonsági őrök, de sajna sokkal több a jó könyvm,mint a lóvém.

    VálaszTörlés
  5. Örülök, hogy másnak is hiányérzete maradt, és problémája támadt az előre haladással. :P Ezt a lassúságot éreztem a harmadik könyv magyar újraolvasásánál. :D A pár száz oldal többlet teljesen igaz, és nem csak a negyedik kötetre. :) Bree Tanner majd csak most jön. (A könyvtárban nyári szünet lesz, és ekkorra 18 könyvet ki lehet venni... képzelheted... majd leszakadt a karom hazafelé. :D) A breaking dawn végére extra harcot vártam volna. Erre nagy semmi... Mondjuk harcot (és nem csak egy kis összecsapást) jól leírni szerintem nehéz, főleg ha paranormális szereplőkről van szó. (Harry Potter 7 vége sem volt 100%, szerintem rengeteg kiaknázatlan lehetőség maradt benne)
    Az intersparos olvasásnak pedig az az előnye, hogy megrágod a fejezeteket. :) Amúgy meg biztos felfalnád hamar. Apám nem szereti, ha drágán vásárolok szórakoztató irodalmat. Elolvasom másfél nap alatt, és ugrott 4 ezer forintom... Mostanra már enyhült a dolog libris kedvezmények kihasználásával, antikváriumozással, és könyvtárba járással. (pl libriben a foci vb első három meccse alatt 50%+10%-kal olcsóbban szereztem be Sherrilyn Kenyon könyvet... csak ki kell várni az ilyen ajánlatokat :) )

    VálaszTörlés
  6. Most látom az oldalsávodban a Vampire Diariest. A sorozat elejét láttam már, és nagyon tetszett. Jól viszik előre a cselekményt, és megfelelően csepegtetik az információt. Mostanság ritkán van ilyen amerikai sorozatokban. :) Kíváncsi vagyok, hogy fog tetszeni. :)

    VálaszTörlés
  7. Erre szoktam mondani, hogy ha én írtam volna... Igen, én is sokkal több harcot vittem volna bele. Több?! Egyáltalán. Ennyi extra képességgel rendelkező személy, és csak egy kis égetés:S
    Igazad van az intersparos olvasással, egész nap az az egy fejezet zakatol a fejemben. Amúgy eldöntöttük a csajokkal, ha lesz pénzük megvesszük, mert folytatása is lesz, meg tényleg nagyon jó.
    Nálunk nincs korlát a könyvtárban (már mint fizikailag igen), de én bicajjal járok.Amúgy a könyvtárosok szerint én vagyok az álomolvasó. Mindig tudom, hogy melyik könyv hol van, benn van-e ...(itthon megnézem interneten). Könyvtár nélkül már a szegénysorra jutottunk volna.

    VálaszTörlés
  8. A tegnapi rész jó volt. Majd meglátjuk a folytatást. És a Fallent láttad? Nekem az is tetszett. Szeretem az angyalos-ördögös sztorikat.

    VálaszTörlés
  9. Fallen, csak bemutatóig jutott. Ami azt illeti, effekt rajongó vagyok, és nincs rosszabb mint a kevés pénzt kapott paranormális sorozat... VD egészen jó, de a Fallen nem győzött meg... Heroest néztem egy időben, abban a sorozatban igazán volt potenciál, de aztán jó ellbénázták... Kár volt érte...
    Akkor a Csitt, csittet majd nagyon lesem a könyvtárban, néha kifogok ilyesmiket. :)
    Amúgy az Eclipse poszteren Rob úgy néz ki mint a VD-ben Stefan. Egyből ő ugrott be amikor megláttam. Erre jobban is figyelhettek volna...
    Angyalok... a légiót láttam utoljára és az rettenetes élmény volt... De most angyal hullám jön, Nathan Brandsford is megmondta. :) Meg kell barátkoznom a gondolattal.

    VálaszTörlés
  10. A Heroes nekem is tetszett először, azután nagyon leült. Túl sok volt a rendkívüli képességű ember, néha már ismétlődő képességekkel, és egyáltalán... káosszá vált az egész.
    A VD nekem is tetszik. Még rajta van a vevőegységemen (Fel szoktam venni azokat a műsorokat, amik várhatóan tetszenek), és még tuti megnézem egyszer-kétszer, mielőtt kénytelen leszek törölni.
    Az hogy hasonlít Rob és Stefan lehet akár cél is, ki tudja, hogy működik az amerikai filmes elme?
    Angyalhullám, na az klassz. Remélem, még időben fel tudok rá ülni. Bár tudod, mindig vissza-visszatérnek dolgok, mert a vámpíros filmek és már sokadjára térnek vissza, igaz, most alaposan csiszolt formában. (Ahogy Réz András mondta a tévében, már-már angyalok.)
    Angyalos téma is ment már, vagy inkább az ördögös. Én nagy rajongója vagyok a sátános (klasszikus) filmeknek: Ómen, Örödögűző, de idesorolom Az évszázad viharát is.
    A Légió az a Paul Bettany-s film? Még nem láttam. JÓ?

    VálaszTörlés
  11. Robbal és Stefannal kapcsolatban igazad lehet. :)
    Hűű, ezek az ördögös filmek nálam teljesen kimaradtak... A horror filmek, rettegést váltanak ki belőlem és nem szórakoztatnak.Az angyalhullámra ülés új történetet jelent? :)
    Igen, a Légió Paul Bettany-s, de valami rettenetes. Nem is értem, hogy erre miért áldoztak pénzt...

    VálaszTörlés
  12. Az ördögös filmek nem félelmetesek, csak akkor ha tudod, hogy az Ördögűző alapjául például igaz történet szolgált. Az Ómen viszont mindenféle szempontból, remake-je is volt :S
    Igen, tervezek anygalos könyvet, de még csak rágcsálom a témát, mert én semmiképpen nem szeretném az angyalokat lejáratni. Úgy látom a Légió tartalmából, hogy nem a valóságnak megfelelő az angyalok megítélése, és én ilyenben biztos nem vennék részt. Biztos, hogy se Gabriel (Constantine), se Mihael (Légió) nem fordulna szembe Istennel.
    Szóval nem jó a film? Kár. De azért lehet, hogy megnézem, ha tehetem.

    VálaszTörlés
  13. Kíváncsi vagyok a még alakuló történetedre. :) Szerintem nem jó a Légió, de persze kell vele tenni egy próbát. :)
    Engem nem zavart, hogy Isten ellen fordultak, (de a Légióban Michael a jófiú ennek ellenére is) fictionben ez a jó, hogy nem feltétlenül kell alkalmazkodni a már kialakult sémákhoz. A karakterek azt csinálják amit Te megengedsz nekik, és olyan korlátokkal rendelkeznek, amiket Te hozol. :) Az írásban és a történet mesélésben szerintem az a lényeg, hogy bármi megtörténhet, ami a valóságban nem. Mi a véleményed erről? :)
    Az én történetemben az angyaloknak semmi közük nincs Istenhez (bár az is igaz, hogy egy nagyobb rendszer mellékszereplői)...
    Még nem merültem el egyébként az angyal témában. :) Úgyhogy Csitt, csitt és a Ward könyv a Kapzsiság is jó lenne kezdetnek. Plusz körülnézek neten, milyen címek futnak Amerikában.

    VálaszTörlés
  14. Természetesen mindenki úgy alakítja a történetet, ahogy akarja, és én is meg szoktam nézni/el szoktam olvasni azokat is, amik a hitemnek nem felelnek meg. A jól megírt és izgalmas történet tetszik is, mint pl a Constantine, de ilyenkor teljesen fictionnek veszem a sztorit. Én magam, mivel komolyan vallásos vagyok (ez igaz), nem írnék olyat, ami gyökeres ellentétben áll a hitemmel. Ebbe belefér, hogy angyalos, hogy történetet írjak, harcosat, izgalmasat akár, de csak a megfelelő keretek közt. Nagyon régen tervezem ezt, csak bele kellene rágnom magam a témába, mert nem akarok sületlenséget írni, és ha ki kell egészíteni a történetet, hogy izgalmasabb legyen, csak olyasmivel tenném, ami nem butaság.
    Nem azért, mert félek, hogy kiátkoz a pápa, csak nem szeretném magam ellen fordítani az egyetlen pártfogómat. (Istent)
    Ha írok ilyen könyvet, nálam a rossz oldalon biztos, hogy a sátán állna.
    A Kapzsiság angyalos? Ward írta az Éjsötét szeretőt sorozatot, igaz? Bevallom, még nem olvastam egy könyvét se. Te?
    Te pesti vagy? Nálatok minden Vörös pöttyös könyvet megvesz a könyvtár?
    Nálunk nem :(

    VálaszTörlés
  15. Ohh, így már értem akkor, csak elsőre nem akartam belemenni a vallás témába... De így főleg világos a nézőpontod. :) Amúgy az angyalhullám főleg bukott angyalokat jelent, mert ők talán nem állnak olyan messze az emberi természettől. De kíváncsi vagyok mit tudsz majd kihozni a "hagyományos" felállásból. :)
    A Kapzsiság bukott angyalos. Ward Feketetőr Testvériség sorozatából olvastam az első öt részt. Az első három igazán jó, a harmadik főleg, de aztán olyan egyhangúvá kezd válni. Minden részben az egyik magányos vámpír megtalálja a szerelmét. Erről szól az összes könyv, nem rosszak, de nem véletlenül nem rohantam a 6. kötetért amikor megjelent... A Szabó Ervin Központi Könyvtárába járok, ott beszerzik a legfrissebb szórakoztató irodalmat, csak ki kell fogni, mert az emberek elkapkodják. :)
    Egyébként, Te merre laksz?

    VálaszTörlés
  16. Én szolnoki vagyok. Itt igazából egy könyvtár van, a megyei, de sajna, ők nem mindent vesznek meg (pl.Feketetőr testvériség, Rajongás), más könyvekből pedig egy rakat pang a polcokon (A Breaking dawn-ból is négyet vettek. Szerintem, kár ennyit költeni rá. Várja ki mindenki a sorát, inkább venének mást az árán.)
    A bukott angyalok tényleg külön eset, és elfogadható. Felkeltetted a kíváncsiságomat a Kapzsiság iránt.

    Azért kérdeztem, hova jársz, mert az egyik bétám, Lili, aki mindig segít a helyesírásban, nyelvhelyességben, valószínűleg a Kertészeti Egyetemre fog járni ősztől, és ő akarta tudni, hol lehet jó könyvekhez jutni. Kösz az infót.

    Egyébként nehéz kitörni a sémákból, ha az ember el kezd valamit írni, meg azt hiszem, néha az olvasók is "kényszerítik" az írókat, hogy ugyanazt írják.

    VálaszTörlés
  17. Na, ez a 4 kötet Breaking Dawn egyenesen pazarlás! :D
    Mondd csak, a bétád vállal másoknak is próbaolvasást? :)
    Amúgy ez a központi könyvtár a Kálvin téren van. A fővárosi egyetemisták nagy része odajár, mivel rengeteg szakkönyv is van. Szóval előbb vagy utóbb úgyis kikötött volna ott! :)
    Szerintem az igazán nagy könyvsikerek mindig valami nagyon újat hoztak be! Persze, a sikerek után felállnak az olvasói elvárások, a twilight után én is kíváncsi lettem más vámpíros könyvekre (bár a második Anita Blake kötet megjelenése óta követtem azt a sorozatot). De egyre másra csalódások értek, túlságosan is hasonlóak voltak ezek a tini vámpíros könyvek. A másik oldal is igaz, Hamilton, Ward, Kenyon és még más ilyen írónők könyvei is ugyanazt nyújtják (főleg Hamilton sorozatának a vége felé). Pedig az olvasók éhesek valami újra. Egy jó könyvborító (valami felrázó és igényes kivitelű), és némi ügyes marketing szerintem új szerzők tollából származó új könyveket is célhoz juttathatna. Ezekből általában mindkettő hiányzik. (Az agave kivételt képez, szerintem ők igazán ügyesen terveznek borítókat, plusz tudják mi a dörgés) (Egyébként van ötleted a saját könyved borítóira?)
    A Csitt, csitt írója ezen paraméterekben igazán szerencsés volt. Ez ugyanúgy igaz a Fallen borítójára (M.o.-on nem jelent meg, keress rá amazonon). Történetben pedig az éhezők viadala volt számomra friss hús (meg Az út... de az nem szórakoztató irodalom.).
    Hihetetlen mennyit dumálok már megint...

    VálaszTörlés
  18. Én vámpírosat csak egyet írtam eddig, az Álomkép című novellámat, most nem is tervezek ilyesmit, inkább ezt a vegyes misztikus vonalat favorizálom, meg ugye az lenne a célom, hogy valami újat találjak ki, mert az az érdekes. Vallásoságtól eltekintve, vagy éppen azért, hiszek benne, hogy történnek az emberrel megmagyarázhatatlan dolgok, és ezeket igyekszem egy kicsit sarkítva, érdekesebbé téve ábrázolni.
    Borító? A megjelenítő képemhez hasonló valamire gondoltam, de mivel ez Google-ös kép, nem ezt. Kifejezi a történet lényegét, ami gondolom, nem titok annak, aki elovasta a négy fejezetet, hogy valaki áll a jóslatok mögött, vagy inkább a jóslatok középpontjában. Persze, nem tudom, hogy lesz-e belőle valóban könyv, mert egyelőre csak egy ígéretet kaptam Ildikótól, és egy kicsit messzire lőtt. Jövő ősz. :S

    VálaszTörlés
  19. Ja, és "dumáljál" nyugodtan, mert nekem kifejezetten tetszik itt a blogvilágban, hogy magamhoz hasonló emberekkel (pl. Te, Darawona, Diara, Manus...) lehet eszmét cserélni helytől, időtől, nemtől, foglalkozástól és életkortól függetlenül.

    VálaszTörlés
  20. A profilképedre gondolsz? Deviantarton szoktam nézelődni inspiráció után. Annyira szuper képek vannak. :)
    A jövő ősz pedig nem olyan vészes, ha tényleg megjelenik. Amiket összeolvastam (pl a korábban említett Nathan B. honlapján is), ez a több mint egy év egyáltalán nem számat rossznak. Persze ha van róla szerződés... van ilyesmire időpont kitűzve? Ha nem vagyok túl indiszkrét... nagyon érdekel egyébként, hogy működik itt magyar honban... és hát nincs jobb az elsődleges forrásnál. :)

    VálaszTörlés
  21. Igen, a profilképemre. Az max kifejezi a könyv lényegét.

    VálaszTörlés
  22. Aha, most már elkezdhetem jártatni az agyam a történeten... :D
    Ildikó írhatna már a te könyvedről is valamit. Neked még nem írt?

    VálaszTörlés