Ugyan a Múlt-kor magazin
különszámai közül kiemelten testhez állónak találtam a 2025. évi „Imádunk enni”
címűt, véleményem szerint az „Imádunk enni” rám annak ellenére nem vonatkozik,
hogy ezt sokan nem hinnék el a testalkatomat látva, illetve sok mostani ismerősöm azt
se hinné el, hogy 12-13 éves koromban édesanyámnak tanácsokat adtak az
általános iskolai tanáraim, mit tegyen azért, hogy többet egyek zörgő
csontjaim elcsendesítése érdekében. Az idő, az életkor és három gyermek szülése
megoldotta ezt a „problémát”. Most már inkább fogyni szeretnék. Lehetőleg jó sokat. :D
Enni nem szeretek jobban, mint
az átlagember, főzni viszont imádok. A vasárnapokat a ténykedéshez felhasznált tepsik számával
szoktam meghatározni, a legutóbbi hétvége például hat tepsis volt, mivel
hatféle ételt (nem süteményt!) készítettem tepsiben.
Hosszú, de egyáltalán nem
gyötrelmes út vezetett idáig.
Hét éves koromban
leszázalékolták édesanyámat, ezért mindig meleg ebéddel várt, nem szorultam
arra, hogy megtanuljak főzni.
Örökre kényelmes megoldásnak
tűnt, de anyu gondolt egy nagyot és 18 éves koromban egy szakácskönyvet kaptam
tőle.
Emlékeim szerint soha semmit
nem főztem ebből a régi típusú - sok szöveg, nulla kép -, kötetből, viszont
elindított bennem valamit, melynek hatására egyetemistaként elkezdtem
szakácskönyveket gyűjteni. Továbbra se főztem semmit. Szakácstudományom
kimerült a virsli-rántotta páros megvalósításában.
Kb. 50 darabból állt a
szakácskönyv-gyűjteményem, amikor 25 évesen minimális gasztronómiai tudás nélkül
férjhez mentem. A férjem valószínűleg nagyon szeretett engem, mert az általam
készített förtelmes, rágós, leégett, rossz ízű, élvezhetetlen ételeket szemrebbenés
nélkül az utolsó cseppig/morzsáig megette. Ekkor azonban már éreztem, hogy ez
nem maradhat így tovább, tehát megrendeltem a Magyar Konyhát, és bevetettem
magam a főzés tudományába.
Azt hiszem, gyorsan és sokat fejlődtem. Legalábbis addigra élvezettel falatozó férjem mellé három gyermekkel kiegészült családomon elégedettséget láttam. Hagyományos konyhát vezettem: rántásos levesek, főzelékek, fasírt, rántott hús és hetente legalább kétszer pörkölt . Így ment ez közel húsz évig, míg csak lassanként le nem váltak családtagjaim a főtörzsről, és egyedül maradtam. Egyedül, de nem magányosan, mert ekkor tűnt fel a színen a Street kitchen, mely óriási lökést adott főzés iránti szenvedélyemnek, így tudományom mostanra fúziós konyha lett ázsiai, olasz, spanyol, stb. ízekkel.
Így váltam néhány év alatt hat-tepsissé. Olyan emberré, aki nem csak imád főzni, de érdekli is minden, ami
ezzel kapcsolatos.
Ehhez különösen jó olvasmánya
Múlt-kor magazin "Imádunk enni" című különszáma.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése