2011. március 9., szerda

Becstelen brigantyk



Au revoir, Shosanna!

Mióta a Vidám Filmes Hetek a Nagyszobában elnevezésű rendezvény keretében volt alkalmam megnézni Tarantino Becstelen brigantyk című alkotását, ezt a mondatot ismételgetem.
Be kell vallanom, nem vagyok egy Tarantino-fan. A Ponyvaregényt még csak-csak lenyeltem, de Kill Bill, főleg az első része, egy cseppet megfeküdte a gyomromat, így érthető, hogy csak nagy nehezen szántam rá magam, hogy megnyomjam azt a bizonyos zöld gombot, és induljon a film.
Nem bántam meg. Töredelmesen be kell ismernem, ez a Tarantino csak tud valamit. Igaz, az a valami a brutalitás tökéletes, mélyreható ábrázolása, de most végre megtalálta a megfelelő keretet, a náci németek által megszállt Franciaországot, ahol egy Zsidóvadász gúnynevű német tiszt (Christoph Waltz ) nomen est omen „dolgozik”, és a „munka" keretében kiírt egy francia zsidó családot, kivéve a nagylányt, Shosannát (Mélanie Laurent).
Megjelennek a színen az amerikaiak Aldo Raine (Brad Pitt) vezetésével, akik partizánakciók keretében írják a németeket.
A szálak Párizsban futnak össze, ahol Shosannára ráragad egy elbűvölő náci pasi, akinek révén a lány újra találkozhat a zsidóvadásszal. Shosanna kitalál egy tervet, hogy ölhetné meg családja elpusztítóját egy egész mozinyi más nácival, köztük Göbbels-szel és Hitlerrel, együtt.
A brigantyk is akciót szerveznek a moziba.

Briliáns alkotás.
Izgalmas, jól megírt történet, ami egyszerre szomorú, felháborító, ugyanakkor humoros, sőt, meglepő fordulatokkal teli.
Fantasztikusak a kameramozgások, mintha csak a Vészhelyzetben lenne az ember.
Pazar a nemzetközi színészgárda.
Külön ki szeretném emelni Christoph Waltz játékát. Szenzációs. Igazi mosolygós, félelmetes gyilkos. Méltán jutalmazták alakításért Oscar-díjjal.
A zene egyszerűen káprázatos. Mindenhez illene, de nem egy háborús filmhez, de nagyon jól ellensúlyozza a sok kegyetlenséget, segít ellazítani az agyat.
A filmnek egyetlen gyenge pontja van: Brad Pitt. Alapvetően a szokásos formáját hozza, kivéve a mozis részben, ahol nagyon furán adja az olasz tisztet. Mi nézők tudjuk, hogy három szót beszél olaszul, de egy igazi partizán ellenne avval a három szóval is, és nem vágna a pofákat, ha szembekerül valakivel, aki perfekt olaszból. Nem tudom, kinek az ötlete volt a jelenet ilyen megformálása, de ez icipici baki volt.

Mindenesetre kihagyhatatlan mű, én biztos, hogy még egyszer meg fogom nézni, tehát:

Au revoir, Shosanna!



9 megjegyzés:

  1. Az ajánlódat olvasva kedvem támadt megnézni a filmet, bár habos-csipkés lelkivilágom általában nehezen viseli a háborús filmeket. "Elbűvölő náci pasi?" Az vajon milyen? Nálam az, ha valaki náci, eleve kizárja, hogy elbűvölő legyen!

    Ps.: Bocsbocsbocs, de nagyon igyekszem!

    VálaszTörlés
  2. na most kicsit bajban vagyok. A pasi tényleg elbűvölő, de valóban náci, szóval nem lőném a le poént, de már evvel a mondattal, meg avval, hogy elárultam, a film meglepetésekkel teli, elárultam ezt-azt:)
    A náci az náci:S

    VálaszTörlés
  3. Hm... fiúként ugye illett volna látnom ezt a filmet? Sokan csípik Tarantinot, és még többen a 2. vh-s témákat. Nos, én egyiket sem igazán. :P De mivel rengeteg mindent megnézek (és elolvasok), ezért nem zárkózom el előle. Egyszer talán megnézem.

    No, de azt muszáj elmondanom, hogy Christoph Waltz Oscarját Stanley Tuccinak adtam volna. :P De csak azért, mert a Komfortos mennyországot éppenséggel láttam, többször is, és Tucci barátunk remek játékán egészen megborzongtam. Ő is gyilkost játszik, de valami iszonyatosan durván remekel benne!!! Kirázott tőle a hideg...

    VálaszTörlés
  4. Tarantinot nagyon nem kedvelem. Nálam a Kill Bill még nézhető kategória volt, de a Ponyvaregénnyel már nem bírtam megküzdeni.
    Viszont ezen filmjével már szemeztem egy ideje, és a véleményedet olvasván adok is neki egy esélyt. :)

    VálaszTörlés
  5. Piroseper!
    Igazad van, de ezt ne hagyd ki! :)

    Artie!
    Pearl Harbour megvolt? Az romantikus is. Na most képzeld el, mi a korosztályunk folyton az orosz hadsereg hősiességét nézte (ez volt a tévében). Micsoda felüdülés volt a Piszkos tizenkettő, a Navarone ágyúi, a Kelly hősei.:)))

    Waltz tényleg jó volt,. de hogy béke legyen megnézem Tucci-t, te meg nézd meg ezt a filmet, ha ráérsz, és megdumcsizzuk;)

    VálaszTörlés
  6. Pearl Harbour megvolt, de nem tetszett annyira.

    No de jó, megnézem ezeket a brigantikat! XD Csak még fel kell rá készítenem magam. :P

    VálaszTörlés
  7. Hmm... A Ponyvaregény zenéjét nagyon szeretem (és itt nem csak a Taxi 1 kezdőzenéjére gondolok). A film... voltak benne jó részek. És a színészgárda is jó.
    A Kill Billt szeretem, szintén a zenéje miatt, meg ott is voltak jó részek. A véres jelenetek tényleg túlzók, de max átugrom:)
    A brigantykat nem láttuk, de talán majd egyszer eljutunk odáig is. Az ajánló felcsigázta az érdeklődésem, köszi, hogy írtál róla.

    (A komfortos mennyország listán van, de még nincs meg, azt is mindenképp megnézzük:)

    VálaszTörlés
  8. Artie!
    A Pearl Harbourban nekem nem Géza jött be, hanem Josh, szóval így nekem szomorú lett a vége.
    Már nézem a Komfortost:)
    Darolyn! remélem, egyszer ez is meglesz nektek;)

    VálaszTörlés
  9. na megnéztem mindent. Kitartok Waltz mellett. Szerintem hálásabb is volt az ő szerepe, sokkal többet szerepelt, mint Tucci, jobban meg tudta mutatni magát. Nem is értem, miért Brad Pitt volt a főszereplő a brigantykban. Talán a hírneve miatt.
    Persze beismerem, Tucci is jó volt, sok csodálatos szerepet eljátszott már, Az ördög Pradát visel, A magban geofizikus volt:-D..., de Waltz az igazi most:)

    VálaszTörlés