2011. március 1., kedd

Filmek: Az utazó, Szerelem és más drogok, Viharsziget, Eli könyve



Szerelem és más drogok (Love and other drugs)
Mi ez a film?
Filmvígjáték? Az elején vicces, mint a Becéző szavak, de vége felé ugyanolyan komollyá, elgondolkodtatóvá válik.
Szoft pornó? Jake Gyllenhaal többet szaladgál… benne meztelenül, mint az eddigi filmjeiben összesen, beleértve a Brokeback mountaint is.(Bár lehet, hogy csak ott szexel, és nem meztelen, már nem emlékszem.)
Fogadjuk el a másikat-akkor-is-ha beteg film? Ebben az esetben …
Szerelmi történet? Az hiszem, az.


Eli könyve (The book of Eli)
A Denzel Washington által megszemélyesített Eli egyedül járja a kihalt Földet. Egyetlen tulajdona egy értékes könyv, ami az emberiség sorsát tartalmazza, és amire mindenkinek fáj a foga.
Meglepetést csak azok számára jelent a film, akik nem ismerik Jézus utolsó, keresztfán kiejtett szavait. Részleteket hallhatunk a 23. zsoltárból, illetve Eli befejező mondatai a számomra oly kedves, fájdalmas levélből valók, Szent Pál Timóteushoz írt második leveléből, sajnos a fordító nem ismerte a hagyományos, bibliai szöveget, ezért nehezen felismerhető.


Az utazó (The tourist)
Ambivalens érzéseket keltett bennem ez a film.
Nem tetszett. Már a címmel se voltam megelégedve, kivételesen jobb lett volna megtartani az eredeti Turistát.
Egy profi tolvaj lopott az angol banktól, ezért el akarják kapni az angolok, valamint egy orosz milliárdostól, aki meg akarja ölni. Mindenki a nője, Angelina Jolie révén próbál a nyomára bukkanni, aki viszont a Velencébe tartó vonaton véletlenszerűen kiválaszt egy férfit, Johnny Deppet, hogy mindenki azt higgye, ő a keresett bűnöző.
Johnny tökéletesen játssza a jelentéktelen, öregedő, kövérkés matektanárt, viszont tudjuk róla, hogy szinte bárkinek a bőrébe bele tud bújni. Angelina Jolie-n hat kiló máz van. Nem tudom, miért. Semmi újat nem hoz, csak saját magát adja.
Paul Bettany a tutyimutyi főnyomozó, de neki még ezt is megbocsájtjuk.
A történetnek csak néhány pozitív vonása van: a végén van csattanó; az orosz tolmács frenetikus, valamint viszontláthattam régi kedvencemet, a mostanában hanyagolt Timothy Daltont.


Viharsziget (Shutter island)
A Leonardi di Caprio által megszemélyesített nyomozó új társával a Viharsziget nevű, külvilágtól elzárt helyen kezd kutatni egy nyomtalanul eltűnt nő után. Minden érthetetlen, hisz a Viharsziget nem más, mint egy tökéletesen szeparált elmegyógyintézet, ahonnan nem lehet megszökni.
Először tetszett, azután mentálisan nagyon megviselt, végül mégis azt mondom, jó volt. Talán még könyvben is elolvasom, mert az többek szerint nem olyan szájbarágós, mint a film. Ez egy kicsit kíváncsivá tett, mert a lényegre már a film közepén rájöttem.

8 megjegyzés:

  1. Hát, pedig Az utazóra kíváncsi voltam. :-( Johnny Depp az egyik kedvenc színészen. Jhaj... Szóval elszúrták, kár. Persze még elképzelhető, hogy nekem tetszene, de túl sok volt eddig a negatív vélemény...

    A Viharszigetet láttam. Képzelheted, hogy nem az én stílusom! XD Fúúhh, megterhelő volt a lelkivilágomnak, de az ilyen érzelmeket fel tudom használni a regényeknél. Azért írok néha keményebb dolgokról is... Na, lényeg, hogy elég durva volt nekem, de amúgy tetszett. Nagyon is tetszett, csak nem nézném meg többször. :P

    VálaszTörlés
  2. Az utazóra én is nagyon kíváncsi voltam, és nagy csalódás volt. Még Johnny se tudta feljavítani a sztorit.Igazából azt nem értem, miért vállalta el. talán bizonyítani akarta, hogy ilyen vacakból is jó. Tényleg tökéletesen hozta azt a figurát.

    A Viharszigettel kapcsolatban én is pontosan ezt éreztem, amit Te, de lehet, hogy elolvasom, és még egyszer megnézem. Na elképzellek téged, te szegény, mert Te aztán nagyon távol vagy ettől a világtól.:) És te rájöttél a megoldásra? Mert én már a közepén, nem is tudom, miért, mi vezetett rá.

    VálaszTörlés
  3. Sajna egyiket sem láttam:( Amióta megemelkedtek a moziárak, alig megyünk, és amióta mobilnetünk van (nem lehet torrentezni), szinte mindenről lemaradunk. Ezekről is. Ráadásul időnk sem nagyon lenne.
    Jake Gyllenhaalt nagyon bírom, az előzetes viszont nem keltette fel annyira az érdeklődésem.
    Elit nagyon szívesen megnézném, az I am legend kategóriába sorolnám, és azt bár csak egyszer láttuk, és nincs is meg, és nem is tetszett annyira, így utólag sajnálom, hogy nem tartottuk meg, mert most már szívesen megnézném még egyszer. Szóval ez érdekel.
    Az utazó JD miatt lenne jó, de szerintem sablonos a történet.
    Ja, előzetesekből élek, bár mostanában azokat is megválogatom, hogy mit töltök le (ugyebár a mobilnet másik átka az adatforgalomszámlálás), szóval az sem fogott meg annyira. A csavarra van tippem.
    A Viharszigetet felírtuk listára, bár nem igazán bírom Leonardot, meg Scorseset sem (A tégla jó volt), és szerintem már az előzetesből rájöttem a csavarra.
    Szóval: de jó, hogy írsz filmekről, könyvekről! Ne hagyd abba jó szokásod:)

    VálaszTörlés
  4. A chatben Ízisz biztatott a kritikák írására, így vettem magamnak a bátorságot:)

    A Viharszigetet nézzétek meg, csak vértezzétek fel magatokat jókedvvel, hátha marad belőle a két és fél órás film végére is! A Tégla nekem nagyon tetszett.

    Az Eli könyve messze nem olyan jó, mint a Legenda vagyok. Tipikus világhalál film. olyan, mint valaha Hozsanna neked, Leibovitz volt könyvben. Csak a végén van egy kis meglepi.
    A Legenda vagyokról írtam már, hogy két változata van: jó és rossz végű. Én mindkettőt láttam. Mármint csak az utolsó percek különbözőek.
    Jake-t én is bírom. Ha kíváncsi vagy rá kevés ruhában, akkor nézd meg, egyébként....nem érdemes költeni rá se időt, se pénzt.

    VálaszTörlés
  5. De jó, hogy írtál ezekről a filmekről! :)
    Az elsőt még nem láttam, amolyan egyszer nézhetőnek tűnik.
    Az Eli könyve nagy csalódás volt számomra, és csatlakozom, a legenda vagyok tényleg jobb. Ami még ehhez a témához jöhetne, az Az út, de ahhoz nincs bátorságom...
    Az utazó szintén egyszer nézhető kategória, a vége meglepetésként ért. Paul Bettanyt pedig nagyon szeretem, de nem ez a kedvenc filmem Tőle. :)
    A viharsziget... nagyon tetszett. :) Amúgy is Leonardo fan vagyok, az a pali zseniálisan játszik az összes szerepben. Legalábbis nekem nagyon bejön. :)

    VálaszTörlés
  6. Az út? nem hallottam még róla, de megnézem valahol:)
    Paul Bettany-t én is szeretem (Lovagregény, Wimbledon...)
    Igen, tényleg meglepő volt a vége, de utólag ahogy rágondolok, kellett valami, ami feldobja. Kár, hogy későn jött:S
    Leot én is bírom, főleg mióta van az a nagy ránc a homolokán, azóta jobban koncetrálok a játékára, nem a jóképére:-DD

    VálaszTörlés
  7. A Viharsziget csattanója várható volt, tényleg. Én is kitaláltam film közben. De valamiért naiv módon reméltem, hogy mégsem úgy lesz. XD Teljesen megváltoztatta az egééééész sztorit.

    VálaszTörlés
  8. :D Ez mekkora! Van ebben a ránc dologban valami. :)

    VálaszTörlés