2024. július 8., hétfő

Törpék az Óriások vállán, BBC History 2024. júliusi szám

 


Bár már sokszor hallottam arról, hogy az ókorban megszokotthoz képest a középkorban milyen szintű hanyatlás történt az élet különböző területein, pl. kultúra, tudomány, stb. most ismét szembesülhettem ezzel a ténnyel, amikor néhány héttel ezelőtt Kertész István Botrányok az ókorban című könyvét olvastam. A könyvben nagyon sok ókori írás található, melyeket olvasva számomra ismét megdöbbentő volt, hogy az ókori szerzők milyen magas szinten fogalmaztak, mennyire átlátták a dolgokat, stb. 

Erre mondják, hogy az emberek ugyan a középkorban nem rendelkeztek akkora tudásanyaggal, mint az ókoriak, gyakorlatilag törpék voltak az ókori óriásokhoz képest, de mégis jó helyzetben voltak, hiszen a középkori törpék az ókori óriások vállán álltak.

Persze a történelemben van egyfajta periodikusság a fenn és lenn között, ahogy napjainkban is látjuk, tapasztaljuk azzal kiegészítve, hogy miközben roham ütemben fejlődik a tudomány, új és újabb találmányokat fedeznek fel, melyeket életkortól, társadalmi helyzettől, nemtől függetlenül egyre többen használnak, más területeken pl. kultúra, így akár az egyszerű olvasási, helyesírási készség esetében milyen óriási visszafejlődés, érdektelenség tapasztalható.

De vajon sötét volt-e a középkor, és ha igen, mikor és hogyan nyilvánult ez meg?

Ezzel kapcsolatosan és más, középkorra vonatkozó témában több cikket is olvashatunk a BBC History 2024. júliusi számában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése