2024. július 2., kedd

Pap a cápák között

 


Az mondják, a jó pap is holtig tanul, vagyis fontos az élethosszig tartó tanulás. Ez különösen azért van így, mert a körülöttünk lévő világ olyan gyorsan változik, hogy az aktív, munkával töltendő 40 év alatt előfordulhat, hogy az eredeti tervtől, végzettségtől eltérő másik munkát kell találnunk, esetlegesen többször is életünk során. Ekkor természetesen nemcsak a munka, a foglalkozás lehet teljesen új, de a jövedelemszerzés jellege is, hiszen előfordulhat, hogy nemcsak teljesen más szakterületre kerülünk, de a foglalkoztatásunk jellege is megváltozik. Így aztán előfordulhat, hogy ha valaki évtizedekig vállalkozóként kereste meg a kenyérre valót, mégis alkalmazottként kell elhelyezkednie, vagy fordítva, a korábbi alkalmazott önként és dalolva, vagy kényszerből vállalkozó lesz. Ehhez persze jól jön némi vállalkozói, gazdasági, marketinges stb. ismeret. Na de hogyan vértezzük fel ezzel magunkat?

A lányaim már évek óta mondogatják, hogy nézzem az RTL „Cápák között” című műsorát. Végül idén megnéztem pár részt. Nem lettem függő, mert sok azonosságot észleltem. Nagyon sokan táplálékkiegészítőt, kozmetikumot vagy alkoholt gyártanak és szeretnének értékesíteni, ami az esteke többségében lerágott csont. Sokkal ritkább az igazán izgalmas és pénzre váltható egyedi ötlet, elsősorban startupok, applikációk. Nehéz új ötleteket kitalálni, mert pl. szálláshely-foglalásra már bejáratott oldalak vannak, tehát szerintem fölösleges ilyesmibe belekezdeni.

Az IPM 2024. júliusi számában Brückner Gergely Csodálatos és bizarr vállalkozási ötletek című írása segíthet a brainstormingolásban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése