2010. november 23., kedd

Kívánságlista

Hamarosan fel fogom rakni új novellámat, a Képeskönyvet a Képtárba. Ennek kapcsán szeretném megosztani Veletek néhány godnolatomat, illetve véleményeteket kérni:

Szeretnétek, ha minden vágyatok teljesülne? Ha igen, biztos?

Egyéni kívánságlista
1. 15 percnél több időt tölthessek egyszer a magyar határ túloldalán.
2. A hétvégi feladataim ráférjenek egy söralátétre.
A változat: Úgy nyaralni egy hétig, hogy nem kell minden nap főznöm.
B változat: Házimunka nélkül tölteni egy hetet úgy, hogy közben nem haldoklok a kórházban.
C változat: Tévét nézni úgy, hogy közben nem kell teregetni vagy krumplit pucolni.
3. Ne „csak” az orvosok, postások, vízóraleolvasók, boltosok, könyvtárosok becsüljenek, hanem a tanárok, könyvkiadók is.

Kollektív kívánságlista
1. A változat: Szeressenek olvasni azok is, akiknek van pénzük könyvet venni.
B változat: Az olvasni szeretőknek legyen pénzük arra, hogy könyvet vehessenek.
2. A négyévnyi kémia, ötévnyi biológia... egyebek oktatásból lecsípve oktassanak jogi alaptant az iskolákban, hogy mindenki meg tudjon írni egy fellebbezést, tisztában lehessen nemcsak a jogaival, de a kötelezettségeivel is, értse, hogy a tetteinek és szavainak milyen következményei lehetnek, különbséget tudjon tenni a véleménynyilvánítás és becsületsértés között.
3. Megszűnjön a patriarchális társadalom, és az embereket saját érdemeik, tudásuk, képzettségük, képességeik alapján ítéljék meg, ne az alapján, hogy ki kinek a kije.

„Sem utódja, sem boldog őse,
Sem rokona, sem ismerőse
Nem vagyok senkinek,
Nem vagyok senkinek.

Vagyok, mint minden ember: fenség,
Észak-fok, titok, idegenség,
Lidérces, messze fény,
Lidérces, messze fény.” (Ady)

18 megjegyzés:

  1. Sok ilyen szépet kívánok neked (és persze kollektíven), talán egyszer mind megvalósul.
    A kollektív/2 jó ötlet, szerintem mindenképp szükséges lenne. Napi alapismeretek, mondjuk.:)

    (És akkor jön az idézet: "Ébredj, Dzsinni, bilibe lóg a kezed.":))

    VálaszTörlés
  2. Köszi, Darolyn! :)
    Az idézet is naaaaaagyon jó! És főleg helyénvaló!
    Már egyébként ha lenne jogi alaptan, sok jogász munka nélkül maradna :-DDDDD vagy jogi alaptant oktatnának a suliban.
    Amúgy van olyan suli (kereskedelmi szakközép), ahol tanítják, de nem jogászok, hanem... hát tanárok.(Ők már csak értenek hozzá)

    VálaszTörlés
  3. Ezek tök jó dolgok, egyetértek a kollektív kívánságlistával! :) És hozzátenném, hogy ideje lenne tényleg az életre tanítani a gyerekeket! Mert szerintem nem egészen ez megy a sulikban... :S

    Ó, és az olvasásról! Hát... Bevallom, a barátnőm sem szeret olvasni. XD Próbálom rávenni, de nehéééééz. :P De majd a könyveimmel muszáj lesz foglalkoznia. :DD Háhá!!

    VálaszTörlés
  4. Kedves Artie!
    Azért Téged olvas, nem?
    Csak vigaszként mondom, az utóbbi években az én párom is elszokott a könyvektől, pl, azt se tudja, hogy én írok. Még semmit nem olvasott tőlem. (Ill. egyszer ide háttérképnek kitettem egy egy mondatos üzenetet neki. Hát azt talán elolvasta.)
    valahol egyébként meg lehet érteni, hogy most nem szeretnek olvasni az emberek:
    1. Időigényes
    2. sokkal kényelmesebb bekapcsonia tévét, netet...
    Macerás elképzelni azt, amit leír valaki más.
    Azért persze én is az olvasásra szavazok, és drukkolok Nektek, mindenféle szempontból:)))

    VálaszTörlés
  5. Jaj de egyet tudok érteni ezzel a főzős-teregetős dologgal... :) Egyelőre még azon a szi8nten vagyok hogy csak röhögök saját magamon, de félek ez hamarosan megváltozik:)

    VálaszTörlés
  6. Hát, szerintem a jogászoknak ezután is lesz munkájuk. Igaz, hogy rettentő túlképzés van, de azért hasznos dolgokat tanulnak. Meg sok haszontalant is, de azt mindenki más is.
    Ha mondjuk (kollektíven) több szabadidő lenne, biztos, hogy többen is olvasnának. Mert egy idő után a tv-t is meg lehet unni.
    Sokszor meg szívesebben főznék-mosnék-..., minthogy hajnalban menjek dolgozni. Az itthonlétnek megvannak a maga szépségei:)

    VálaszTörlés
  7. Nos, Grapes, hát ez nem szép a párodtól! :P Nem, amúgy tényleg megértem őket én is... Még nekem sincs elegendő időm és energiám annyit olvasni, amennyit kéne. :(
    Az én kedves barátnőm amúgy olvasott már tőlem két novellát, és egy neki szóló verset, meg egy hosszabb gondolatsort. Az utóbbi kettő amolyan érzelmes dolog... :D Szóval ha ezt nézzük, nem áll rosszul. :DDD

    VálaszTörlés
  8. Nagyon jó a kívánságlistád, akár a sajátom is lehetne. Kivéve, hogy lassan már 12 éve a magyar határon túl vagyunk.
    Valahogy úgy érzem, hogy ez még nagyon-nagyon sokáig csak kívánság marad számomra. De álmodozni jó :)))
    Sajnos én sem tudtam még megszerettetni a gyerekeimmel az olvasást. Illetve, ha én olvasok nekik, azt imádják. De csak mindennapos nyaggatásra hajlandóak olvasni. Kényelmesebb meg nézni filmen, olvasni meg unalmas, szerintük.
    Sajnálom, hogy a férjed nem olvassa az írásaidat. Vagyis inkább ő sajnálhatja. És a lányaid? Mit szólnak hozzá? Ők szeretnek olvasni?

    VálaszTörlés
  9. Kedves Dirgesinger!
    Éltessen a tudat, hogy nem vagy egyedül:)))
    Nekem például órákig tart, hogy ide leülhessek:S

    Kedves Darolyn!
    Az itthonlétnek valóban nagy előnye, hogy elvileg maga osztja be az ember az idejét. Nagy hátránya, hogy soha nincs szabadidő.
    Igazad van, a tévét én is unom néha (gyakran), de még a filmeket is (bár az Eredetre kíváncsi lennék). Kell a betű:)

    Kedves Artie!
    Lassú víz partot mos. Majdcsak elolvassa egyzer a könyveidet. Pengesd meg előtte, hogy ő lehet az első olvasód! Az én lányaimat például nagyon feldobja az a tény, hogy rajtam kívül csak ők tudják, mi a Jóslatok vége.

    Kedves Norema!
    Sajnos gyakori probléma ez a "nem szeret olvasni" téma, saját tanítványaim is gyakran tapasztalom. Igazából nem tudom, mit lehet tenni. Ha olvastál a gyerekeidnek, akkor Te megtettél mindent, csak ki kell várni a megfelelő időt. Nálunk Petra nem olvas mostanában, pedig tavaly falta a könyveket. Most zenét hallgat. A másik két lány imádja a könyveket, ők az én bétáim, bár mostanában hogy Lili egyetemre jár, "be kell érnem" Bellával. Ez csak azért gond, mert több szem többet lát.

    Mindenkinek!
    Szeretnétek, ha teljesülne minden vágyatok?

    VálaszTörlés
  10. Az Eredetet nagyon szerettem. :) Az én Párom sem az olvasás szeretetéről híres. Viszont, tőlem mindent elolvasott eddig. Az egyik legnagyobb támogatóm írás ügyben. :) Ez azért lelkesítő!
    Az 1/B ötletet támogatom. :) Íme egy tanulmány a magyar olvasási és könyvvásárlási szokásokról:
    http://www.tarki.hu/adatbank-h/kutjel/pdf/a186.pdf
    Szerintem érdekes, de szakdoga miatt olvastam, megértem ha másnak nincs ideje/kedve. :)

    VálaszTörlés
  11. Kedves Piroseper!
    Neked a Párod olyan, mint nekem a lányaim. Jó, ha van az ember mellett 1-2 ilyen ember. Noszogat, dícsérget és indulat mentesen, őszintén kritizál.
    Nagyon érdekes volt cikk, amit belinkeltél. El is kezdtem rögtön sóvárogni: ó, igen, néhány éve ha megláttam egy utcai árusnál, vagy könyvesboltban egy könyvet, ami érdekelt, azonnal megvettem, és most...
    Marad a könyvtár és az Interspar, ahol ad hoc jelleggel lehet a 3-4 ezer forintos Ulpius-os könyveket venni 300-700 forintért. Legutóbb én vettem meg a fél polcot: Steve Berry-t, Javier Sierra-t magamnak, E.Adler, L. Pearse-t Lilinek, Lisi Harrisont Petrának. Bella most egyiptomról szóló regényeket olvas. Azt nem adott még ki az Ulpius. Törzsvevő vagyok egy boltban, ahol Agave-s könyveket lehet venni fillérekért. Megvettük a teljes Twilight-ot, és igazat adunk nimának, jól dekorálja a polcot. Hát ez az én stratégiám.

    VálaszTörlés
  12. Ez megint olyan posztod, amelyiknek minden gondolatával maradéktalanul egyetértek - de te ezt úgyis tudod:-DDD

    VálaszTörlés
  13. És nekem még csak egy gyerkőcöm van:) De remélem hasonlóan sikeresen tudom majd nevelni, mint Te a lányaidat. Egyébiránt olvastam a Jóslatok-at - nem akarod folytatni? Mármint lehet, hogy akarod, csak te is úgy vagy vele mint én a saját írásommal, hogy NAGYONNAGYONAKAROM, mégse jön össze mindig:)

    VálaszTörlés
  14. Kedves Dirgesinger!
    A Jóslatokat tavaly novemberben befejeztem, elküldtem Katona Ildikónak, aki azt ígérte, hogy ki fogja adni, ezért nem teszek fel további részeket ide. Várom, hogy beváltsa az ígéretét :S
    Ez itt csak az ízelítő. Igazából az egész blog Ildikó miatt létezik. Ki akart tenni a blogjára, és megkérdezte, hogy van-e blogom. Egy óra múlva válaszoltam neki, hogy van, de abban az órában gyorsan gyártottunk egy blogot a csajokkal.
    Azóta megszerettem ezt a blogozást, mert itthon ülve, az íróasztal mellől is nagyon nagy lett a világ. Sok kedves barátra tettem szert:)))

    A gyerkőcödről csak annyit, hogy biztos sikeresen tudod majd nevelni, mert ha már érdekel ez a téma, az fél siker. (Tanítok, és sokszor látom, hogy sok szülő azt se tudja, mi van a gyerekével.)

    VálaszTörlés
  15. Most látom, Te is tanár vagy. Akkor tudod, miről írtam :)))

    VálaszTörlés
  16. Igen igen:) Történelmet tanítok. És mivel most itthon vagyok, én is tapasztalom, hogy egyelőre csak így neten keresztül vagypok nyitva a világ számára, de lealább ez megadatik:)
    Értem, akkor remélem hogy hamarosan megjelenik, és olvashatom. Az utóbb általam látogatott oldalak alapján úgy látom hogy több blogozó tehetségnek ad lejhetőséget ez a kiadó, remélem Neked is szerencséd lesz.

    VálaszTörlés
  17. In God we trust.
    Addig is, amíg megjelenik (remélem, úgy lesz), olvasgass nyugodtan itt, vagy akár a másik oldalamon a Képtárban. Ott befejezett írások vannak, szóval nem marad hiányérzeted;)

    VálaszTörlés