2010. szeptember 14., kedd

Vándorkérdés

Katarina megkért, hogy állítsam össze a tíz legkedvesebb könyvemet.
Itt az oldalon már van két bejegyzés is a kedvenceimről, most a kettőből összeollózok egyet, hiszen nincs megkövesedett lista, folyamatosan olvasok és új kedvencekkel ismerkedek meg. :)

1. Szabó Magda: Abigél
Szabó Magdától minden, de az Abigél a csúcs!

2. C. Ahern: Ahol a szivárvány véget ér
Ez egy különleges stílusú írás. Csak levelek, sms-ek, mns-üzenetek... Tökéletes: vicces, gördülékeny, érdekes, és teljes.
Már Ahern minden magyarul megjelent könyvét olvastam, bátran állíthatom, hogy kiemelkedik alkotásai közül.

3. Gárdonyi: Az Isten rabjai
Egy a mesterhármasból. Nehéz  választani, mert az Egri csillagok is kiváló és a Láthatatlan ember is.

4. K. Follett: Veszélyes gazdagság
Follett könyveiből már csak néhány maradt ki az életemből. Róla majd külön bejegyzést fogok írni valamikor. Nagyon jó a Katedrális és a Világ végén is, de nekem a favorit a Veszélyes gazdagság és Az ígéret földje. Nem tudom, miért. Ezek tetszenek.

5. Jókai: Az arany ember vagy Egy magyar nábob
A fordulatos, romantikus regény mintapéldányai az ő művei.

6. A: Dumas: Monte Cristo grófja
Kétszer olvastam. Először nyolcadikban. Egy lepedő nagyságú lapra felírtam a szereplőket mindkét nevükön. Kapcsolataikat  vonalakkal jelöltem. Izgalmas volt :-D

7. Madách: Az ember tragédiája
Egyedi. Egyébként dráma-rajongó vagyok, de azt hiszem, ez látszik az írásaimon.

8. D. Brown: Angyalok és démonok
Tőle is olvastam mindent. Ezt többször is. Ez a legjobb könyve, bárki bármit is mond.

9. Fekete István: Bogáncs
Fekete István nem a Tüskevár. Az az írás kilóg a művei közül, amik azonban csodálatosak. Míves nyelvezetétől tátva marad az ember szája. Érdemes minden állatos könyvét elolvasni, sokkal közelebb kerülhet az ember "néma" barátainkhoz művei által.

10. A. Golden: Egy gésa emlékiratai
Egy könyv egy különleges kultúráról és egy reménytelennek látszó szerelemről .

Ez a lista olyan, mint egy jó kötés, az egy sima-egy fordított mintájára egy magyar-egy külföldi szerzőt írtam. Nem véletlenül.

Mostanában két Karen Rose könyvet is olvastam. Nekem , az ő írásai is bejönnek, és nagyon várom a Steve Berryvel való találkozást.

Szeretném, Darolyn, ha Te is leírnád a kedvenceidet.

10 megjegyzés:

  1. Kedves grapes, impomáló a listád, gratulálok hozzá. Több közös kedvencünk is van, a klasszikusok mindenképpen, és Ken Follet nekem is kedvenc szerzőm, de - mint írtam - egy ilyen listát a végtelenségig lehetne írni. Egyet leszögezhetünk: olvasni öröm, olvasni jó, a léleknek és a szellemnek egyaránt hasznos, és különösen fontos az olvasás mindenkinek, aki ír.

    VálaszTörlés
  2. Kedves Katarina!
    Teljesen igazad van mindenben.

    Én ezt a listát hónapokkal ezelőtt állítottam össze, de a végén már utalok újabb kedvencekre, és persze, az olvasás a legjobb.

    Két éve kötettünk be digitális tévét. Valami hetven csatorna jön, de sokszor azt veszem észre, hogy levettem a tévé hangját, és olvasok. Na ilyenkor kell megnyomni azt a bizonyos piros gombot, hogy az ember százzal az élvezeteknek = könyveknek élhessen.

    És igen, annak, aki ír, kutya kötelessége olvasni is. Amúgy nem olyan nagy áldozat az :-DDD

    VálaszTörlés
  3. Pesze, hogy nem:-D Én is imádok olvasni, teljesen betűmániás vagyok. Ha csak öt percem van, akkor is kell, hogy betű legyen a szemem előtt. Olvasok, amíg a reggeli kávémat megiszol a konyhában, és olvasok, amikor bent a kórházban lejutok egy-egy kávéra, pesze olyankor nem újságot, vagy könyvet, de egy - egyébként unalmas - körlevél is átsegít azon a problémán, hogy nincs betű a szemem előtt:-D
    Az egyik legnagyobb félelmem, hogy a szemem világát elveszítem, egyrészt azért, mert nem láthatnám többet a gyerekeimet, másrészt azért, mert úgy nem olvashatnék. Remélem, hogy a gyerekeimnek is sikerül továbbadnom az olvasás szeretetét (azt meg pláne, hogy majd egyszer esetleg valamelyik tehetséges író lesz).

    VálaszTörlés
  4. Abszolút értem, amiről írtál.
    Velem édesanyám szeretette meg a könyveket. Mikor kicsi voltam, ő hozta a könyvtárból az első meséket, és ő olvasta. Ez mindennapos dolog, mondhatod, de neki látóideg-sorvadása volt, orvosilag vak volt, egy egészséges ember látásának mindössze 10 %-ával kellett gazdálkodnia, és azt akkor rám fordította.

    Kívánom Neked, hogy részesül abban a kegyben, hogy megtapasztald, átéld gyerekeid tehetséges és sikeres (mert ez is fontos)íróvá válást.

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szépen köszönöm, és ugyanezt kívánom neked is a lányaiddal! Szülő ennél többet nem is kaphat az élettől: boldog, sikeres, az életükkel elégedett gyerekeket.

    VálaszTörlés
  6. Piroseper mailben kérdezte, hogy miért pont a Veszélyes gazdaság.
    Gondolkodtam rajta.
    Természetesen szeretem a nagy négyest, ahogy írtam is. A Katedrális és a Világ végén tökéletesen bemutatja a középkori társadalmat és életet, de nekem már nem sok újat nyújtott, annak ellenére,hogy nagyon tetszett.
    A Veszélyes gazdagság bankárokról szól, akinek a világa számomra e könyv olvasása előtt ismeretlen volt. Fordulatosabb, több krimielemet tartalmaz, mint a másik két mű, és a romantikus vonal is kidolgozottabb, ezért tetszett jobban.
    A Veszélyes gazdagság és Az ígéret földje átmenet a két középkorról szóló könyv és az Alattunk az óceán közt, ami szintén nagyon jó.

    VálaszTörlés
  7. No itt a link Folett új trilógiájának első részéről: http://www.libri.hu/konyv/a-titanok-bukasa.html
    Ez tök új könyv, és szeptember 28-án adják ki egyszerre, 14 országban. :)
    Itt egy rövid hír róla: http://www.ken-follett.com/home/index.html

    Az egy gésa emlékiratait nagyon szerettem. :) A vége számomra óriási fordulat volt, és örültem a pozitív befejezésnek. :)

    VálaszTörlés
  8. Kedves Piroseper!
    Köszi a linkeket!
    Fel is tettem a könyvet a polcomra az Alexandránál. Nálunk 30-án jelenik meg, az kb azt jelenti, hogy karácsonyra lesz mit kérnem :-D
    Jónak tűnik, igaz?
    Nem is tudom, miért nem néztem már meg korábban, hogy írt-e valamit, mert nagyon termékeny szerző, és a World without end már elég régen (3 éve?) jelent meg. Kár, hogy csak 400 oldalas ez a könyv.

    Ugye, milyen jó volt a Gésa, és filmen mennyire kevés. Én még könyvben nagyon kíváncsi vagyok a Hideghegyre, ami óriási kedvencem filmen, meg az Afrikai szeretőre, amit viszont filmen nem értettem. Mi a francért nem ment haza a csaj hamarabb? Remélem, könyvből kiderül. Gondolom, az érzelmei domináltak, csak filmen az nem jött át.

    VálaszTörlés
  9. Ken Folett egy picit olyan számomra, mint LLL. Túl sokat olvastam tőlük – számomra eleget –, és valahogy nem mozgatnak meg mostanság. :/ De tuti eljön még a történelmi regények ideje. :)

    A Hideghegyet sosem mertem megnézni filmen. :)

    Meglepődtem, amikor megnyitottam az oldalt, de tök jó ez a zöldes váltás. Marad, vagy most próbálgatsz? (Ha látok valami zöldes hálót, nem fogom visszafogni magam :P)

    VálaszTörlés
  10. Én talán azért nem unom Ken Follettot, mert úgy olvastam a könyveit, ahogy megjelentek, szóval szépen eloszlatva húsz évre már nem olyan unalmas. Egyébként 2-3 elmaradásom van, kémes könyvek (Teherán), amit félretettem, mert nekem is sok volt.

    A Hideghegyet feltételnül nézd meg! Számomra az egy csodálatos szerelmes történet. Nem nyálas. Érdekes élményem fűződik hozzá. Három napon át videóztam. Első a Trója, végig öldösnek benne, második Az utolsó szamuráj, szintén rengeteg halállal. Ezek után betettem a videóba a Hideghegyet, aminek az elején egy brutális csatajelenet van. Hát, örülök, hogy nem kapcsoltam ki a videót azonnal. Meg is vettem videón, mert ez az a kategória, amiből saját kell. Azt hiszem, már kétszer volt a tévében, de mindig száműzve valahol éjjel tíz után, a sok gyilkolás miatt.

    A designról még nem tudom, jó lesz-e,de meguntam a másikat. Szerinted, milyen ez? Valahogy a háttere nem tetszik, de a vízcseppes háttér se jó.

    VálaszTörlés