2011. április 6., szerda

A Rítus - The Rite



Néhány hete újra alkalmam volt megnézni az Ómen trilógiát, és akkor eldöntöttem, hogy írok egy kis összefoglalást az ördög, sátán filmekben való megjelenéséről, szerepéről. Ennek bevezetése ez a bejegyzés, mely egyben bemutatja a Rítus című filmet.

A történet ma is élő személyekről szól, valódi, igazi papokról, akik tényleg ördögűzéssel foglalkoznak. (Neten utánanézhettek.) Ennek megfelelően a film semmilyen fölösleges Hollywood-i látványelemet nem tartalmaz, puszta tényekre alapoz.
Michael Kovak (Magyar származású! Ráadásul nomen est omen, Mihály, talán tudjátok, Mihály arkangyal lesz angyalok seregének vezetője a Sátán elleni végső harcban) fiatal papnövendék, aki azonban 4 évnyi tanulás után megrendül hitében, és ki akar lépni a papi rendből. Feljebbvalója azonban nem egyezik bele, hanem elküldi egy ördögűző-tanfolyamra (képzeljétek, van ilyen!) a Vatikánba. Michael mindenbe beleköt, amit a tanfolyamvezető, Xavier atya mond. Nem hisz a Sátán létezésében, egyszerű pszichózisként azonosítja a megszállottságot, hiába állítja Xavier atya, hogy a megszállott olyan dolgokat tud, amit emberi ép ésszel nem tudhatna. Michael kételkedik, erre Xavier atya elküldi Lucas Trevant atyához, aki ördögűzéssel foglalkozik. A kétkedő azonnal belecsöppen élete első szertartásába.
Az ördögűzés egy titkolt szertartás, amit csak erre feljogosított, kiképzett személyek végezhetnek, mások számára veszélyes, és mint a filmből kiderül, míg a hivatalos ördögűzőket is érheti baj. A szertartás végzéséhez „mindössze” két dolog szükséges:
1.Meg kell tudni a megszálló ördög nevét, amit persze a démon titkol, sőt saját létezését is tagadja. A tagadás a legjobb módszer arra, hogy elrejtőzzön. Ha nincs, nem is akar tőle senki megszabadulni.
2. Ha az ördögűző valahogy kiszedi belőle a nevét, akkor már uralkodhat a démonon, és megparancsolhatja neki, hogy menjen vissza a pokolba. Itt következik a kulcsfontosságú rész, ami nemcsak a filmben, az életben is kiemelt szerephez jut: ehhez óriási hit kell. A papnak igazán hinnie kell abban, hogy miközben ő végzi a szertartást, maga az Isten áll ott mellette, és az Isten fogja a kiűzött ördögöt visszataszítani a sötétségbe. Ha a pap nem hisz ebben, nem sikerül a szertartás, sőt, a jelenlevők is veszélybe kerülnek.

15 évvel ezelőtt olvastam Gabriele Amorth atya Egy ördögűző tapasztalatai című könyvét. Hajszálra egyezik minden a film és a könyv között.
Ezért számomra a film meglepetéseket nem tartalmazott, mégis nagyon tetszett, mert végre egy alkotás, ami nem a szenzációt hajhássza, hanem a valóságot próbálja bemutatni rendkívül izgalmas módon. Érdekfeszítő lehet azok számára is, akik még ezután is kétkednek.

Top idézetek:
- Nem ti választottatok engem, hanem én választottalak titeket (Jn, 15,16)
- Give me your name.
- A hazug megismeri a hazugot.
- Jól vigyázz, Michael!- Mire?- Az nem ment meg a gonosztól, hogy nem hiszel benne.


A film Matt Baglio könyve alapján készült.
(Folyt.köv.)

11 megjegyzés:

  1. Amikor először láttam a bemutatót, nagyon megijedtem. :) Nem hinném, hogy megnézem, mert nagyon rémisztőnek tűnik, talán éppen amiatt, hogy a tálalás valós, és nem holmi Constantine a démonvadász – egyébként kifejezetten kedvelem azt a filmet. Érdekes amiket írtál, most már legalább tudom azt a két dolgot, ami az ördögűzéshez kell. Hopkins alakítása gondolom nem piskóta, a film plakátja pedig állati jó.
    Kíváncsi vagyok a többi beszámolódra is! :)

    VálaszTörlés
  2. Kedves Piroseper!
    1. Nem kell félni a filmtől, egyáltalán nem félelmetes. A való világban egyébként ennél sokkal rosszabb dolgokkal, gyilkosokkal, lelketlen politikusokkal... találkozthat az ember.
    2. Hopkins fantasztikus: hiheteten sok érzelmet, lekiállapotot be kell mutatnia, és mind tökéletes. De tőle ezt várjuk.-D
    3. Constantine-t én is szeretem, de evvel a mércével az egy kicsit látványelemes. Ott nem féltél, mikor a tükörbe átment a démon? talán mert nem igaz történeten alapul.

    VálaszTörlés
  3. Érdekes, ez biztos jó film lehet, és talán barátnőmet is érdekelné. Egyszer megnézhetném, majd a Becstelen brigantik után. XD Bár ez jobban érdekel! :-D Tudni kell rólam, hogy bármennyire is a szépséges-kedves dolgokat szeretem, a keményebb filmeket-könyveket is felfalom néha. :-D

    VálaszTörlés
  4. Az ördögűzős filmek nem igazán tartoznak a kedvenceim közé, de Hopkins miatt megnézem, amint hozzájutok. Ha neked tetszett, biztos érdemes megnézni!
    Figyelem a Hét TV filmjei bejegyzéseidet is, mert nagyon jó filmekre lehet bukkanni benne. Köszi.

    VálaszTörlés
  5. kedves Norema és Artie!
    Gondolom, sejtitek, az ördögűzős filmek nem tartoznak a felhőtlen szórakozás kategóriába, néha nyomasztóak is, de tényleg Hopkins miatt megéri annak is, aki nem hisz benne.
    Norema! figyeled, mit írok ki? jaj,de jó:)))

    VálaszTörlés
  6. Én is figyelem ám! :-D Most látom, hogy olyan könyvet olvasol éppen, amit már kiszemeltem, de nem vagyok benne olyan biztos, hogy érdemes lesz majd megvenni. (A penge maga) Neked eddig hogy tetszik?

    VálaszTörlés
  7. :)))
    Még csak a 150. oldalon tartok, ez meg egy többkötetes opusz, szóval nem sok minden történt, viszont nagyon jól bemutatja az író a szereplőket, vicces a stílusa. Sokat filóztam, hol és mikor játszódik a történet, de most már kezd összeállni a kép.
    Szerintem, ha delta-sugrú környezetedbe kerül, szerezd meg:)

    VálaszTörlés
  8. Köszi, majd a Shiver és a Linger után jöhet. :-D A Shiver már megvan, a Lingert még nincs. XD

    VálaszTörlés
  9. Hali! Te már a második vagy, aki rövid időn belül megemlítette ezt a filmet. Már felírtam a listára, de ez csak azt jelenti, hogy listás, nem pedig azt, hogy meg is lesz.
    A régi ördögűzőt láttam (Max von Sidow) az elég durva volt, de alapfilm. A Stigmatára nem emlékszem, az új ördögűzőt meg az ómeneket nem láttam. Nem is szeretem a horrort, meg a nagyon ijeszt(get)ős filmeket. Ja, a Constantine-t is láttam... egyszer... régen, úgyhogy arra sem emlékszem, de mindjárt felírom.
    A démonos téma viszont most pont azért érdekel, mert 987-t olvasok.
    Ha vannak érdekességeid a témával kapcsolatban, szívesen olvasnám őket:)

    VálaszTörlés
  10. Igen ezekről a filmekről fogok majd írni. Lehet, hogy egy kicsit majd befolyásolni tudlak, és más szemmel nézed ezeket a dolgokat? :-D

    VálaszTörlés
  11. Ja és a Rítust ki ne hagyd. Tényleg nagyon jó, mert 1. nem félelmetes, legalábbis nem félelmetsebb, mint a valóság, 2.igaz történet, nem hálivudi máz.:)

    VálaszTörlés