2011. április 28., csütörtök

Risto Isomäki : Elsodort világok

Mi a thriller?
Egy vagy több elvetemült, sokszor őrült gyilkos bűnösökre és/vagy ártatlanokra vadászik. Mi olvasók, nézők tövig rágjuk körmünket, mialatt úgy potyognak a hullák, mint ősszel a levelek.
Mi az öko-thriller?
Egy újonnan kitalált név a világvége regényekre, azon belül azonban egy új műfaj, melyben nemcsak egy szűk közösség tagjai vannak veszélyben, hanem az egész ökoszisztéma, beleértve az emberi fajt is. A legmeghökkentőbb azonban a gyilkos személye. Nem más ő, mint maga az emberiség. Környezetromboló tevékenységével kiírtja nemcsak a teljes állat- és növényvilágot, de saját magát is.
Az öko-thriller olvasásakor tehát nem reszket az olvasó, mert nem érzékeli, hogy félnie kellene.

Számomra ismeretlen finn szerző műve valódi letehetetlen regény. Izgalmas kutatás részesei lehetünk, miközben a szerző a modern tudományok tárházát tárja fel előttünk.
Ez ismét egy regényköntösbe bújtatott tudományos értekezés, amilyen dos Santos Isteni formulája volt, de most jól szabott ruhát kapott; nemcsak a tudományos háttér volt remek, de a sztori is kellő mennyiségű izgalmat tartogatott, és szereplők jellemével kapcsolatban se lehet egyetlen kifogást se felhozni. Talán a romantikus szál volt egy kicsit férfiasan elnagyolt.

Számtalan meglepő ténnyel lettem okosabb, és be kell ismernem, igaza van a szerzőnek, mi európai emberek (újabban már az inkább az amerikaiak) előtérbe helyezzük magunkat, és úgy állítjuk be a dolgokat, mintha mindent mi találtunk volna ki.
Ki állította először, hogy a Föld kering a Nap körül?
Nem Kopernikusz, és nem is Arisztarkhosz, hanem több ezer évvel ezelőtt az indiai Védák.
Ki találta ki a nyomtatást?
Nem Guttenberg, hanem előtte 1700! évvel a kínaiak.
Ki fedezte fel az antibiotikumot?
Nem doktor Flemming, hanem a dél-amerikai indiánok még valamikor a középkorban.

A sztori:
A szerző nem kevesebbet állít, minthogy Atlantisz nem Gibraltárnál volt, ahogy Platón írta, hanem ez volt az Indus- völgyi kultúra legnagyobb városa, hatalmasabb volt, mint Mohendzso Daro és Harappa, és melyet egy vízözön (talán az, amit a Biblia is megemlít) eltüntetett a Föld színéről. A város romjait óceánkutatók találták meg. Ez az a pont, ahol a történelem- és a természettudományok (geológia, fizika, ökológia, éghajlatkutatás) közös kutatási területre tévednek: mi pusztíthatta el a jól fejlett civilizációt?
Hogy a feszültséget tovább növeljük, Isomaki szerint jelenleg hasonló geológia folyamatok mennek végbe, tehát napjainkban ugyanilyen katasztrófára lehet számítani.

Az utóbbi hetek legérdekesebb, legegyedibb, legelgondolkodtatóbb könyve volt a kezemben. Felüdülést jelentett a sok középszintű mű után.

Végül egy megdöbbentő idézet a 2005-ben íródott könyvből:
„Mi lenne akkor, ha egy megacunami több ezer tonnányi sziklát vagy más uszadékot csapna egy atomerőmű védőburkának? Kibírná-e a csapást? …
…mi történne, ha egy nagy szökőár szilánkokra törné a világ atomerőműveinek felét….
…legrosszabb esetben is csak alig több mint egy milliárd évet kell majd várni, mire Európa radioaktivitása a természetes háttérsugárzás szintjére csökken.”

9 megjegyzés:

  1. Huh, meglehetősen ijesztő perspektíva - és látjuk, hogy egyáltalán nem lehetetlen.
    Nagyon élvezem a könyv- és filmajánlóidat, szórakoztatóak, olvasmányosak, és valóban kedvet csinálnak ahhoz, hogy magam is elolvassam, vagy megnézzem azt, amit ajánlasz.

    VálaszTörlés
  2. Na, utánanézek, hátha megtalálom neten:)
    Tökjó, hogy új műfajokat találnak ki, nekem mondjuk az urbanfantasy elnevezés tetszik, de az ökothriller is ötletes:)
    Az idézet érdekes dolgokat vet fel.
    Ha nem gond, bemásolok ide egy "hasonlót" (nemrég olvastam, és talán egy kicsit ideillik - ökothriller):
    "Kína és India most iparosodik, azaz most vezetik be sok településre a villanyáramot, sok eddig elmaradott helyre most jut el a technikai fejlődés. Ha ez a két ország jó ütemben fejleszt, akkor vége is a világgazdaságnak. Ekkora fogyasztásbővülést nem bír el a Föld."
    Forrás: http://integrativmedicina.hu/scifi/erd_3_29.html(itt elég sok hasonló és mégis más téma is van).
    Egyetértek Katarinával, élvezetesek a beszámolóid:)

    VálaszTörlés
  3. Örülök, hogy tetszenek Nektek a könyvajánlók:)
    Nagyon jó könyv volt, 2 nap alatt végeztem vele, ami nálam csúcs.
    Urban fantasy még annyira bő kategória, hogy nem is mindig ismerem fel. pl. A penge maga is az volt.
    Kínáról én is hallottam egy hasonlót: ha minden kínai családnál lesz hűtő, annyi freon lesz a légkörben, hogy az ózonrétegnek annyi. Biztató:S

    VálaszTörlés
  4. jó lett a poszt, tetszik.:) én is így viszonyultam a könyvhöz, jaj, nagyon izgi volt.:)

    "a romantikus szál volt egy kicsit férfiasan elnagyolt." - és én ennek hogy örültem!:D tényleg elég volt ebből ennyi, nem vonta el a figyelmet a katasztrófáról.

    VálaszTörlés
  5. Nima!
    Örülök, hogy tetszett neked a poszt.:)
    A romantikus szált igazából a végéig feleslegesnek találtam, a két szereplő közötti kötődés csak az utolsó oldalakon vitt a történetbe egy kis plusz izgalmat. Egyébként én meglepődtem, hogy összeházasodtak, mert semmi nem utalt rá, hogy vonzódnak egymáshoz. Szóval nekem két mondat hiányzott csupán:-D

    VálaszTörlés
  6. Érdekes könyv lehet, bár én nem szeretek ilyen témákkal foglalkozni. A világnak már így is annyiféleképpen vége lehetett volna, hogy inkább nem figyelek az újonnan kitalált jövőképekre és rémhírekre. A freonokat pedig nem használják már hűtőkhöz, és éppen ezért kezdett javulni az ózonréteg. Az a probléma már kezd megoldódni. Inkább az üvegházhatással van gond...

    De mindegy, mert sosem lehet tudni semmit. Pontosan nem tudjuk meghatározni, hogy mi lesz a jövőnk. Persze mi írók megálmodhatunk mindenfélét. :-D A képzelet szárnyalhat.

    VálaszTörlés
  7. Szerintem azért jók ezek a könyvek, mert az emberek szívesebben elolvassák, mint egy tudományos értekezést. Mindamellett az itt leírtakkal szemben esélytelen az ember.
    A könyv szerint, ha megolvad a grönlandi jégtakaró, az alól óriási mennyiségű metán szabadul fel, aminek ózonréteg-roncsolóhatása sokszorosa a szén-dioxidénak.

    VálaszTörlés
  8. Köszi az ajánlást, Grapes! Bár én írhattam volna! De már olvasom, méghozzá eredetiben. Elég nehéz volt hozzájutnom, mert a könyvesboltokban elfogyott, a közeli könyvtárból kikölcsönözték. Egy ismerősömtől kaptam kölcsön.
    Kicsit elmaradtam a netes olvasnivalóimmal, mert úgy néz ki hamarosan költözünk:) Igyekszem pótolni.

    Darolyn! Ha megtalálod a neten, engem is érdekelne. Igazából a férjemet.

    VálaszTörlés
  9. Norema!
    Ez a könyv méltán sikeres és külön öröm, hogy végre egy európai regény bebizonyathatja, van olyan jó, ha nem jobb, mint az usa-beli tömegáru:)))

    VálaszTörlés