2011. március 24., csütörtök

Paolo Coelho: Brida



Coelho minden magyarul megjelent könyvét olvastam. Az első, ami kezembe akadt, nem az agyondícsért, de számomra csak átlagos Alkimista volt, hanem Az ördög és Prym kisasszony. Nagyon tetszett, mert egy különleges élethelyzetről  egyszerű, de elgondolkodtató módon írt. Ezután a szintén érdekes Veronika meg akar halni című regény következett, majd azonban csak átlagos, semmitmondó írásaival találkoztam, és mikor A portobellói boszorkányt olvastam, megfogadtam, hogy többet egy könyvét se veszem a kezembe.
A Brida tavalyi nagy sikere azonban kíváncsivá tett, és megszegtem ígéretemet.
Kár volt.
Hogy kerül a csizma az asztalra?
Hogy kerülhet egy lapra Szűz Mária és wicca, Jézus és a mágia, a kereszténység és a lélekvándorlás?
Hogy kerülhet egy biblia-idézet egy olyan könyv elejére, ami a boszorkányságról szól?

Coelho nagyon eltért az Alkimista által kitaposott útról, és céltudatosan áttért A portobellói boszorkány által kijelölt ösvényre.
A Da Vinci kód-ban Dan Brown legalább nyíltan az egyház ellen támad, de amit Coelho csinál, az sokkal veszélyesebb: a kereszténység köntésébe bújtatja a boszorkányságot.
Ha már ő úgy szeret idézni a Bibliából, én is hadd tegyem ezt:
 "Az ilyen(ek) álapostolok, álnok munkások, akik csak tettetik magukat Krisztus apostolainak:"  (2Kor. 11: 13)

Coleho stílusa most már egyáltalán nem jön be nekem.
Kedves "mester", game over!

10 megjegyzés:

  1. Hááát... ilyen is van.
    A nevét láttam, de még nem olvastam tőle semmit.
    Ez nem azt jelenti, hogy nem is fogok, vagy hogy nem próbálom meg, csak hogy nem most.
    Most más preferált.

    A kereszténység és a boszorkányság? Van kapcsolat közöttük. Előbbi irtotta ki az utóbbit.
    Ami nagyon rossz lépés volt. Sok, nagyon sok rossz lépése volt az egyháznak.
    Ne vedd sértésnek, nem téged támadlak, hanem azt az intézményesített... hülyeséget(?), amit azok a férfiak művelnek.
    Mindettől függetlenül nagyon érdekelnek olyan többezer éves dolgok, mint a világ elől eldugott tekercsek, könyvek és egyéb érdekességek. Vajon miért rejtegetik őket?;)
    De az biztos, hogy mostanában nem jutok el Coelhoig:)

    VálaszTörlés
  2. Hát... telibe találtál:)
    Mindig ezzel szoktak minket cseszegetni, és egyáltalán nem sértődtem meg, pont azon gondolkoztam, hogy írok egy bejegyzést ebben a témában, de az úgyse lett volna érdekes. Na de most itt:-DDD

    Ha a keresztények kiirtották volna a boszorkányokat, akkor nem lennének boszorkányok, pedig vannak. vagy legalábbis olyan emberek, akik írnak róla. De tegyék nyugodtan, evvel nekem semmi bajom. Mindenki abban hisz, amiben akar, de akkor ne bújjon a kereszténység mögé, nekem és sok kereszténynek ez a baja Coelho-val .
    Mondja azt, hogy én wicca-hívő vagyok, és fehér vagy fekete mágiát végzek otthon. Tegye. De már a könyv első sorában Lourdes-dal jön. Ez a heppje egyébként, meg a Szent Jakab út.
    A katolikus egyházban vannak bizonyos szabályok, amiket bármennyire fáj is, be kell tartani. Nem az erdőbe megyek a boszorkányhoz, hogy megtaláljam az élet értelmét, hanem a templomba Istenhez. I. parancsolat: Uradat, Istenedet imádd, és csak neki szolgálj!

    Eltitkolnak könyveket? honnan tudod, láttad? Az egyház nagyon megfontolja, hogy mit fogadjon el a Szentlélek kinyilatkoztatásának, és mit nem. Lehet, hogy tanulmányozzák azokat a könyveket, és gondolkoznak rajta éppúgy, ahogy Galileivel tették.
    Mohamed azt állította, hogy Gábriel arkangyal sugallta, diktálta neki a Koránt. Szerinted Gábriel azt diktálta, hogy tapossák sárba a nőket, és hogyha embert ölnek, a paradicsomba kerülnek? stb...

    Egyház bűnei:
    Az egyházban is emberek vannak, vétkezhetnek. Sokszor hatalmi szempontok alapján lettek ezek az emberek választva, és nem a Szentlélek sugallatára.
    - egyházi vezetők méltatlansága a középkorban- ismered a történelmi hátterét?
    - inkvizíció- ismered a társadalmi hátterét?
    - keresztes háborúk- ismered a gazdasági hátterét?
    II. János Pál bocsánatot is kért miatta, de az emberek nem erre emlékeznek, nem is arra, mennyi jót tett/ tesz az egyház.
    Hát ez tényleg szégyen, de

    1. Tudtad-e hogy csak a XX. században 100 MILLIÓ!!! keresztényt öltek meg a kommunisták, fasiszták, iszlám fundalisták a hitük miatt? Ez jóval felülmúlja az inkvizíció által kivégzetteket, akik közé tartozott azonban a később szentté avatott, általam tisztelt szent Johanna is.
    2. Tudtad, hogy Galileinek is voltak hívei az egyházban, csak megkérték, hogy amíg a tanai mellett nem lesz több bizonyíték, várjon. Nem végezték ki. Tudtad, hogy a lánya apáca volt.
    3. Tudtad, hogy Giordano Brunót nem azért égették el máglyán, mert a Nap-központú világképet hirdette, hanem mert megtagadta a Szentháromságot és Jézus megtestesülését?
    4. Tudod, milyen sok tudós vallásos: Einstein… és azt vallották/vallják, hogy ekkora rendezettséget csak értelmes lény hozhatott létre.
    5. Tudtad, hogy XII Pius okulva a dán püspöki karral történteken felhívta a papokat és szerzeteseket, hogy segítsenek a zsidóknak elbújni a fasiszták elől?
    És hogy emiatt hány papot, apácát kivégeztek a nácik (pl Salkaházi Sára)
    Ez olyan impozáns tett volt a pápa részéről, hogy a II VH után a római főrabbi, Isak Zolli keresztény hitre tért.
    http://www.alcazar.net/zolli.html

    Nem vagyok elvakultan vallásos. Nem hiszek például abban, hogy tilos a válás. Ha valaki 4 év után elválik a hülye férjétől, majd 30 évig együtt él egy másik férfival, akkor el kellene ezt a másodikat fogadni az első érvénytelenítés emellett.

    Köszönöm, hogy véleményeddel lehetőséget adtál arra, hogy elmondhassam ezt:)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon sokmindent nem tudtam, amit írtál, sőt, igazán át se látom a történelmet a maga széleskörűségével (hatalmi, gazdasági, egyéni indokok stb.).
    Eltitkolás: nem:), nem láttam, de biztos vagyok benne, hogy van nagyon sok olyan dokumentum, oké, nem kifejezetten az egyháznál, hanem akárhol, ami el van zárva a nagyvilág elől, mert lehet, hogy olyan dolgokat tartalmaz, hogy hajaj, megdőlne néhány elmélet:)

    Szerintem még a mélyen vallásosakban is vannak kétségek adott dolgokkal kapcsolatban. Nem gondolok konkrétan semmire, gondolom, ez egyénenként változik.
    Abban viszont biztos vagyok, hogy az utóbbi évtizedekben valami változik, és kezd úgymond "megvilágosodni" a nép. Nem arra gondolok, hogy a tudomány jobb, mint a vallás, mert sokmindent megmagyaráz. Sőt! Van, amit nem lehet (és nem is kell) megmagyarázni. Viszont van egy kisördög, hátul az agyam(/k)ban, ami azt mondogatja, hogy "valami nem jó, ez így nem jó, valami nincs rendben,...".
    De lehet, hogy ez csak nálam van így...
    Látod, te is szeretnéd elmondani gondolataidat. Csak a magam nevében beszélhetek, de én is szeretném elmondani gondolataimat.
    És ha már sokan szeretnék elmondani, talán kibukik valami, aminek eredményeként változik is valami...
    ...
    Reszelem a körmöm, és hülyeségeket beszélek...:D

    VálaszTörlés
  4. Biztos titkolnak iratokat. Néhány hónapja írtam a fatimai harmadik titokról, amit feltártak, de szerintem direkt rosszul értelmezték, hogy ne ijedjünk meg.
    Hogy elfogadjanak valamit, ahhoz nagyon sok bizonyíték kell. meséltem már Medjugore-ról? Itt van a szomszédban.

    Az egyházban nagyon-nagy változás szerintem nem várható.
    Bizonyos tekintetben ez így jó, legalább ez stabil, ha már a körülöttünk levő világ így ki van szolgáltatva az elemeknek.

    Egyébként nem írtál semmi rosszat és ha hiszed, ha nem, felvillanyoztad a napomat.
    Falra mászok attól, mikor keresztény testvéreim akarnak megtéríteni. Mindig mondom nekik, hogy menjenek és térítsék az ateistákat:-DDDD
    Ehhez képest összetegeződtünk az új papunkkal:))) Szóval ő elfogad engem így:)Kicsit lázadón.

    VálaszTörlés
  5. Az a helyzet, hogy meg is vagyok bérmálkozva, annyira előrehaladott a "kereszténységem". Azt ennyi.
    Én sem szeretem a térítést, semmilyen szinten (azt sem, ha szokásaimat, tulajdonságaimat akarják megváltoztatni), arra meg ugrok, ha vallásilag nyomul valaki.
    Fatimai titok? Medjogure? Mik ezek? Mikor írtál róluk? Miért nem emlékszem???:D:D Na, majd utánanézek:)
    Hja, a stabilitással egyetértek, jó ha tudsz valamibe kapaszkodni. (Ez szociológiailag bizonyított: a vallásosak között kisebb az öngyilkosság aránya.)
    Örülök, hogy jó kedved lett:)
    És mondanám, hogy nyugodtan hozz fel hasonlókat vitatémában, de lehet, hogy nem mindenki reagálna jól. Viszont az eddigi vitatémáid tökjók voltak:)

    VálaszTörlés
  6. meg vagy bérmálva?????
    Ó te jóég?!!! Hány éves voltál?
    Na csak azért fogtam padlót, mert szerintem nem jó hitoktatásban részesültél, amiről persze nem te tehetsz.
    Akinél én bérmálkoztam, az a pap börtönben ül azért, mert hittant tanított.
    Nem a tényekre ment rá, hanem a lelki életre.

    Közben eszembe jutott két dolog, amivel én se értek egyet:
    1. cölibátus- teljesen elavult, és ez teszi kikezdhetővé az egyházat
    2. amin viszont már szerencsére valóban változtattak az öngyilkosság megítélése: a középkorban a papok nem temették el az öngyilkosokat, akik így a temető kerítésén kívül= nem szentelt földbe lettek eltemetve.

    Fatima,Medjugore? hát lehet kezdek egy cimkét pl titokzatos kerszténység címmel, és akit nem érdekel, az egyszerűen átugrik rajta. Mit gondolsz?

    VálaszTörlés
  7. Hm... Coelho is kimaradt az életemből. :P

    Ööö... hát én szeretem a wiccát, szeretem a boszikat, szeretem a kelta-druida "vallást" (azért idézőjelbe, mert szerintem inkább életmód), stb. És a kereszténységet nem igazán kedvelem... :-S Viszont nagyon tisztelem azokat, akik ilyen nagy hittel hisznek Istenben. De én sosem szerettem olyan komoly dogmák közé zárni magam, mint amit a kereszténység nyújt. Nekem nem kell például templom sem ahhoz, hogy higgyek valamiben. Vagy például nem akarok pap előtt gyónni. Inkább ahhoz a magasabb erőhöz fordulok, amely teremtett minket. Közvetlenül. Nem közvetetten. Abban sajnos nem tudok hinni, hogy a papok isten akaratát közvetítik...

    És más dolog az egyház... Meg a keresztes háborúk, meg a boszorkányüldözések, és a többi rémség... Na, azokat nem szeretem. De az egyszerű hívőket igen. :-) Nem találkoztam igazán szemétláda mélyen hívő emberrel. :-D Szóval hajrá HIT! Bármi is legyen az! :-)

    VálaszTörlés
  8. Artie!
    ha eddig kimaradt, most már ne is vedd be:)
    A wiccát... én is elolvasom, szeretem a Te történeteidben és másoknál is, meg ha észrevetted, én is írtam már hasonlót, elég a képeskönyvre gondolni, sőt aképtár televan ilyen sztorikkal, de nem keverem a kettőt, a mesét és a valóságot, nem mosom össze, és ez az, ami bántó Coelho-nál. Felül akerszténységre, mert az a népszerű irányzat. legyen wicca-hivő és kész, érted?

    Az egyház "bűneiről" a második kommentben írtam.

    Az utolsó két mondatod az, ami abszolút teszik, annyi kis javítással- amivel gondolom, egyetértesz- hogy az embereket maximálisan tiszteletben tartva hajrá hit. Biztos vagyok benne, hogy így gondoltad, mert Te vagy annak az embernek a mintapéldánya, akiben fel se merül a rossz, pedig vannak például sátánisták, olyan emberek, akik azt élvezik, ha másnak árthatnak. Az is egyfajta hit. Szóval hajrá a jóba vetett Hitnek!

    VálaszTörlés
  9. Ja, hát igen, eszembe sem jutott közben, hogy milyen sok durva hit van... :-S Úgyhogy hajrá jóba vetett hit! :-D :-D

    VálaszTörlés
  10. :))) Nem jutott eszedbe, mert Te nem vagy rossz... de én tudtam, hogy mire gondolsz:)))

    VálaszTörlés