2010. október 5., kedd

Villámlátogatás

Ma  meg kellett ejtenem negyedévenként esedékes látogatásomat a Munkaügyi Központban, ahova azért járok, mert majd segítenek nekem állást találni.
A szakadó eső ellenére nekivágtam az útnak.
Én voltam az egyetlen ügyfél. Talán a többiek ilyen vacak időben már nem is akarnak elhelyezkedni? Pedig ilyenkor a legjobb dolgozni. Úgyse lehet mást csinálni.
Szó nélkül nyújtottam álláskereső kiskönyvemet a pultosnak:
- Ellátást kap?- kérdezte.
- Miért, kaphatok? - kérdeztem vissza szarkasztikusan.
- Akar beszélni az ügyintézővel?
- Miért, van miről?
- Új időpontot kér- vágta rövidre a beszélgetést.-. Első emelet jobbra második ajtó, bekopog és bemegy.
Bekopogtam és bementem én szemrebbenés nélkül, így volt alkalmam rajta kapni a benn "szorkoskodó " három irodistát, milyen jól elvoltak. Egy nagy traccsparti közepére érkeztem.
Összerezzentek, és gyorsan munkához láttak. Egy perc se telt bele, kaptam új időpontot, majd illendően elköszöntem:
-További jó munkát a szerencséseknek!

Mikor ezt a bejegyzést írom, 2011 napja vagyok a Munkaügyi Központ által nyilvántartott álláskereső.
Ez öt és fél év. Ez alatt egyetlen helyre se közvetítettek ki, egyetlen munkaadó se hívott fel, hogy engem javasolt a Központ. Akárhányszor bemegyek, csak ingatják a fejüket, hogy nincs semmi munka. Könyörögnöm kell, hogy adjanak listát a lehetséges álláshelyekről. Bármelyik szimpatikus kiírásra rábökök azonban, mindig ugyanaz a válasz: Már be van töltve. Reggel nyolckor, mikor kinyomtatják az aznapra érvényes állásajánlatokat, már be vannak töltve. (?)
Mit segítettek nekem eddig?
Javasolták, hogy iratkozzak be valamilyen nyelvtanfolyamra. Mondtam, hogy angolból felsőfokúm van, amolyan Rigó utcai keményvonalas, nincs más nyelvre szükségem.
Járjak valamilyen OKJ-s képzésre.
Két egyetemi diploma mellett nem vagyok hajlandó megtanulni, hogy kell takarítani.
Tavaly végül rábeszéltek egy egynapos tréningre, amiről öt percen belül kiderült, hogy arra fognak megtanítani engem, aki két diplomamunkát sikeresen megírtam és megvédtem, hogy kell önéletrajzot írni. Mikor elmondtam a tanfolyamvezetőnek, hogy ki-mi vagyok, röhögőgörcsöt kapott, és azt mondta, ha rajta múlna, ő rögtön felvenne engem.
Sajnos, nem rajta múlt.
A csúcs azonban az volt, mikor a Munkaügyi Központban volt üresedés. Természetesen jelentkeztem. Az ügyfeleket fogadó pultnál kellett volna ülni, és a számítőgépbe bepötyögni az érkezők nevét.
Elutasítottak, nem találjátok ki, mivel.
Nincs gyakorlatom.
Fellebbeztem a régiós góréhoz Nyíregyházára. Meg volt sértődve, hogy mit ugrálok, tényleg nincs gyakorlatom, egyébként megnyugtatott, hogy ne aggódjak, az én ambícióimmal lesz állásom.
Nem ambíció kell, hanem munka.

13 megjegyzés:

  1. Na, igen, nem munkaügyi központ, hanem munkanélküli-ügyi.
    Mi egyébként otthon így hívjuk: munkanélküli.
    Mert nem a munkakeresésben segítenek, hanem a munkanélküliségben.
    Legközelebb meg azt mondják majd, hogy túlképzett vagy. :/
    Mindig van valami kifogás.
    De legalább a növénygyűjtés megy, remekül írsz, és az izgalmak is megtalálnak:)

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm a dícséretet (hogy jól írok) :-D
    Mindig jól esik, mert kell az embernek egy kis biztatás.
    Izgalmak. Lehet a kevesebb több lenne, de akkor miről írnék? :-DDDD
    Növénygyűjtés: Már megint esik. Hogy lehet esőben gyűjteni? Pedig ma bátran elterveztem, hogy lemegyek a Zagyvához gyűjteni. Más élettér, más növények. A múltkor a Tisza árterében voltam. Végig be voltam gyulladva, nehogy kiszedjek valami védettet. Már csak az hiányzik, hogy megbüntessenek. Mikor épen és egészségesen hazaértem, és elbüszkélkedtem a páromnak, hol jártam, elhúzta a száját, és azt mondta, néhány hete egy hullát találtak ott. Még árvízkor fulladhatott a vízbe. Veszélyes meló ez a növénygyűjtés. Már csak az hiányzik, hogy egy foszladozó hullával találkozzak. :S

    VálaszTörlés
  3. Hja, azt nem kívánom senkinek!:D
    Itt most épp nem esik, de már jön a következő adag. Helyesbítek, talán csöpög. De a szél fúj:(
    Izgalmakból mindig kell valamennyi, mert igen, akkor miről írnál, beszélgetnél stb.:) Az időjárás is csak 10 perc:)
    Tökjó ötlet, hogy különböző helyeken próbálkozol. De igazán adhatták volna másodévre, hogy nyáron is lehessen gyűjteni. Mindjárt tél!

    VálaszTörlés
  4. Nekem mondod? Azt se tudtuk először, eszik-e vagy isszák.
    Már csak ránézek egy gazra, és tudom, hogy 1. ki tudom- e oprálni úgy, ahogy a nagykönyvben megvan írva, 2. le tudom-e préselni. Vannak olyan fránya növények, amiket egyszerűen képtelenség. Inkább megrohadnak.
    A múlthéten morfológiai gyűjteményt csináltunk. Az még nagyobb gáz volt, mert 60 különböző típusú levél, gyökér, szár, virág és termés kellett. Nem is tanult még L semmit, honnan tudta volna, hogy melyik a különböző. Én meg még bénább vagyok.
    Itt zuhog az eső. Már megint. Pedig Szolnok Magyarország leszárazabb tája. Vagy legalábbis az volt eddig.

    VálaszTörlés
  5. Oké, most már itt is esik. A Duna-Tisza köze a legszárazabb, igen. Itt viszont a melegben is magas a páratartalom, na, az kegyetlen. Nincs oxigén.
    Az egyetemek első félévei azért ilyen nehezek, hogy szűrjenek. Belassul ám, csak hozzá kell szokni:) Én erősen gondolkodtam, hogy első félév után itthagyom (tisztelem is hullócsillagot, hogy ő megtette), de maradtam. Nem mondom, hogy nem bántam meg, de elég messze vannak bizonyos részei tőlem. Viszont, ha L szeret ottlenni, élvezi, akkor könnyebb lesz. :)

    VálaszTörlés
  6. Belassul? Ó, ez biztató, főleg nekem. :-DDD
    Szeret ott lenni. Élvezi Pestet, a koleszt, meg a suliban is vannak barátok (hála Istennek)
    Azért jó, hogy nem hagytad abba. Én harmadikban inogtam geofizikán. Fájt a szívem az angol szakért.

    VálaszTörlés
  7. Kedves grapes, többször volt már szerencsém kifejteni neked a véleményemet többek között erről a jelenségről is, de itt is leírom: felháborítónak, és ebben a formában teljes mértékben feleslegesnek tartom a Munkaügyi Központok működ(tet)ését, ennél már csak az a felháborítóbb, hogy két diplomával, ennyi féle kreativitással, tehetséggel, mint amennyi neked van, nem tudsz elhelyezkedni. Ez az ország szégyene.

    VálaszTörlés
  8. Nálunk belassult. Vagy csak hozzászoktunk. A tavaszi félév egyébként is könnyebb, csomó szünet van, más órák, világosabb:)
    Hi-hi, összeérnek a szálak: öcsém mondta még nyáron, hogy szereti a virágokat, növényeket, és mit ad az ég? Bogláron van kertészeti szakközép. (Mi csak kapaegyetemnek hívjuk:)) De mondtam anyámnak, hogy nehogy egyetemre küldje (bár szerintem simán elmenne informatikusnak vagy mérnöknek), hanem szakmunkásba. Erre mondta, hogy ő is azt akarja. Öcsémnek megemlítettem, hogy vannak különféle könyvek virágokról, növényekről, és azt mondta, hogy tetszene neki, meg van is otthon, szokta nézegetni, és mondtam, hogy akkor veszek neki szülinapjára egyet. Azt kérte, inkább a névnapjára (ki tudja, miért, egy hónappal később van). De nem baj, ma vettem egy kislexikont. Volt többféle, de szerintem az ebben levők gyakoribbak. Jó agya van egyébként, és onnan is simán mehet kertészeti egyetemre:)

    VálaszTörlés
  9. Kedves Katarina!
    Hát igen. Nem is tudom, mit mondjak. Már kicsit unom, hogy MINDENÜTT falakba ütközöm. :(
    Talán el lehet gondolkozni azon, miért tart ott az ország, ahol van.
    Ma egyébként egy másik posztot akartam felrakni, amit már meg is írtam, de ez a friss élmény mindent überelt.

    Darolyn!
    Akkor kezdjétek el időben gyűjteni a növényeket :-DDD
    Én is vettem két határozókönyvet, de mivel legkisebb leánykám is növénymániás, azt mondtam, hogy ketten kapják. Egyébként a kicsi profi. Tíz percig szenvedtünk L-vel egy fa beazonosításával, P pedig csak ránézett, és megrántotta a vállát: kőrisfa. Legközelebb magunkkal visszük a beszerző útra :-DDD
    Legnagyobb szívás egyébként a füvek azonosítása. Na ezzel én már nem is foglalkozok. Én csak a beszerző vagyok. :)

    VálaszTörlés
  10. Hát, nem hiszem, hogy gyűjtő lesz, de nem baj, ha tudja, hova kell ültetni, meg hogy mit szeret a virág. Egyébként van otthon veteményes kert, több sziklakert, meg virágos terület is.

    VálaszTörlés
  11. Az jó, legalább tud gyakorolni

    VálaszTörlés
  12. Már megint nagyon jó az írás! Ezek a pillanatképek nagyon bejönnek. (Na nem a történtekre gondolok, hanem írás szempontból.)
    Ma hallottam munkagazdaságtanon, hogy a nők 5-7%-kal nagyobb eséllyel kapnak munkát, ha aktívan is állást keresnek, nem csak passzívan. A férfiaknál nincs különbség. Érdekes...
    A növény gyűjtéshez kitartás!!!

    VálaszTörlés
  13. A nők könnyebb elhelyezkedésének kézzel fogható oka van, főleg az én koromba. Ilyenkor már úgy veszik a munkaadók, hogy kiesett az az egyetlen ok (gyerekek), ami visszatartott a munkától, viszont negy élettapasztalattal rendelkezünk. Én a télen teljesen új önéletrajzot írtam (nem a tréning hatására, csak úgy, magamtól). Belevettem néhány mondatban azt is, hogy 3 gyerek mellett végeztem el a jogi egyetemet, amihez kevés lett volna a szerencse. Jó adag szervezési képesség, tudás, talpraesettség... kellett hozzá. Majdnem fel is vett az APEH. Nincs közigverseny vizsgám, ez lett végül a kizáró ok :(
    Most újra tanulok :S

    VálaszTörlés