2024. május 9., csütörtök

tegnap a zsidók, ma az LMBTQ emberek, holnap pedig Te vagy én.




Javában folynak az írásbeli érettségik, és ilyenkor mindig aktuális kérdés, mire való az a sok tudásanyag, amit a fiataloknak meg kell tanulniuk, amiről számot kell adniuk. Természetesen legyen egy elvárt általános műveltség az érettség fokmérője. Az is vita nélkül fontos, hogy az ember el tudjon igazodni minimális szinten a pénzügyeiben, ki tudjon alapdolgokat számolni; tudjon értelmezni egy ismeretlen szöveget, írásban érthetően meg tudja fogalmazni a gondolatait, például egy hivatalos levelet; tudjon magyarul nemtudókkal kommunikálni. Na de miért van szükség a történelem ismeretére? 
Azt mondják, a történelem ismétli magát. Sajnos így van. 
Ha egyszer már előfordul az - amit a pszichológusok is leírtak-, hogy egy csoport a problémáit úgy próbálja megoldani, hogy kijelöl egy bűnbakot, és azt hibáztatja a felmerült bajokért, például a gazdasági válságért a zsidókat, akkor ez a bűnbakképzés máskor is elő fog fordulni. Persze más korban, más földrajzi helyen, más történelmi helyzetben lehetséges, hogy nem a zsidók lesznek a bűnbakok, hanem pl. a LMBTQ emberek. Ma ők, holnap Te vagy én. 
Azért kell ismerni a történelmet, hogy átlássuk az ilyen szituációkat és ne dőljünk be a hazugságoknak, például a goebbelsi propagandának, mert tegnap a zsidók voltak kikiáltva minden bajt okozó bűnbaknak, tegnap a zsidók, ma az LMBTQ emberek, holnap pedig Te vagy én.




(Kapcsolódó cikkek: A BBC History 2024. májusi számában olvasható, a magyar zsidóság deportálásról szóló írások)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése