2024. május 7., kedd

Magazin ajánló: IPM 2024. májusi szám



Nem tudom, hány nárcisztikus élhet közöttünk, de az biztos, hogy mindenki ismer legalább egy embert, akire ráillenek a tankönyvi jellemzők, vagyis beképzelt, hiú, önhitt és önző. Mindent és mindenkit úgy közelít meg, hogy az adott személy vagy tárgy mennyire hasznos számára. Amíg az vagy neki, elhiteti veled, hogy nagyon fontos vagy neki, te vagy legtökéletesebb. De ha csak egyetlen alkalom is adódik, amikor ezt kétségbe vonod, vagy legalábbis megpróbálod kétségbe vonni, mert például szeretnéd esetleg a saját elképzelésedet, érdekedet érvényre juttatni, embert és Istent nem ismerve mindent elkövet, hogy sárba tiporja az önbecsülésed. Ha jobban megnézed, ekkor jössz rá, hogy esetleg sokkal jobb helyzetben van, mint te, mégis irigyli tőled azokat az apró örömöket és sikereket, amivel ő nem rendelkezik. Személyiségzavar, vagyis nem betegség, nem gyógyítható, de van-e mód arra, hogy meg lehessen változtatni. Nem vagyok sem orvos, sem pszichológus, de azt gondolom, nem változtatható, tehát a nárcisztikusokkal szemben ugyanúgy kell eljárni, mint a pszichopatákkal szemben:

Menekülj, amíg nem késő.

Jakabffy Éva Létezik-e személyiségváltozás című cikkében arról ír, hogy a nárcisztikusok is megváltozhatnak, „megjavulhatnak”, ha halálközeli élményen esnek át.

Hmm. Nem kívánhatom azt, hogy ez történjen nárcisztikus ismerősömmel! Mi lesz, ha nem halál közeli, hanem haláli lesz az élmény? Nem kívánhatom más halálát.

Mellesleg Salát Gergely Az utolsókínai császárról szóló cikke pedig azt taglalja, hogy milyen gyökeres személyiségváltozáson esett át Pu ji, akit a kínai kommunisták gyakorlatilag tökéletesen átneveltek. A korábban – szerintem – szintén nárcisztikus vonásokat mutató volt császár egyszerű állampolgárrá avanzsált. Ennek mélységét, valódi tartalmát sohasem tudhatjuk meg, hiszen azt csak akkor lehetett volna tesztelni, ha Pu ji ismét császár lehetett volna, és nem élt volna korábbi hatalma által rendelkezésre álló eszközökkel, pl. nem veretett volna meg minden környezetében levő személyt bottal, ahogy császárként tette. Így viszont marad az örök kérdés: átnevelték vagy sem?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése