2024. június 18., kedd

Mióta vannak önző politikusok?

 



Egy kis kitérőt szeretnék tenni azzal, hogy Kertész István Botrányok az Ókorban című könyvéről, pontosabban az onnan tudomásomra jutott érdekes információról írok.

Már az ókorban is voltak olyan államférfiak… helyesebben politikusok – talán ez két olyan halmaz, melyeknek van közös része, mégsem teljesen azonosak-, akik látszólag az állam, a közösség érdekében jártak el, de valójában kizárólag egyetlen cél éltette őket: a személyes boldogulásuk.

Ilyen volt a szalamiszi csata (Kr.e. 480) győztese, Themisztoklész, aki ugyan néhány társával együtt átengedte a Marathóni csatában (Kr.e. 490) Miltiadésznek a sztratégoszi (hadvezéri) napját annak érdekében, hogy az athéniak legyőzzék a perzsákat, ám amikor erre ténylegesen sor került és ez Miltiadésznek dicsőséget jelentett, Themisztoklész szinte belebetegedett az irigységbe. ("Miltiadész trófeája nem hagy aludni." görögül: "Ουκ εά με καθεύδειν το του Μιλτιάδου τρόπαιον").Mondjuk úgy, kicsit nárcisztikus volt. Láttunk már ilyet.

Láttunk olyat is, hogy egy politikus úgy alakítja az állam ügyeit, hogy abból ő anyagilag jól összeszedhesse magát. Ha Themisztoklésznek úgy volt a jó, a perzsák ellen vezette a sereget (pl. szalamiszi csata), máskor azonban szemrebbenés nélkül a perzsák mellé állt nem törődve azzal, hogy Xerxész serege hány athéni családot irtott ki, hány ember életét tette tönkre.

Végül azonban az igazság győzött, mivel arroganciája, valamint megvesztegethetősége miatt az athéniak nem csupán száműzték Themisztoklészt, de a spártaiak árulással is vádolták, ezért a korábban dicső hadvezér kénytelen volt menedéket és kegyelem kenyeret kérni az általa legyőzött  perzsáktól.



Ilyen és hasonló történeteket olvashatsz Kertész István Botrányok az ókorban című könyvében.  


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése