2011. november 20., vasárnap

Híres-hírhedt jósok

A Jóslatok hálójában egyik vezérmotívuma a jóslás, ezért gondoltam, írok egy kis összefoglalót a jövőkutatás témaköréről.
Mióta csak ember az ember, mindig is érdekelte, hogyan alakul majd eljövendő sorsa. Sokan sokféleképpen próbálták megjósolni a jövőt több-kevesebb sikerrel.
A teljesség igénye nélkül szeretnék Nektek bemutatni néhány híres-hírhedt jóst. Ha van kedvetek, kiegészíthetitek a felsorolást.
Elsők közt érdemes említeni a görög-római mitológia jósait, aki szorosan kötődnek Apollónhoz, a jóslás istenéhez.

Szibillák
Titokzatos jósnők, akik látnoki képességüknél fogva anélkül fedték fel a jövőt, hogy kérdéseket intéztek volna hozzájuk; többnyire szerencsétlenségeket, baljós eseményeket, katasztrófákat jeleztek előre. Ők nem kötődnek egy adott városhoz.
A legenda szerint Apollón isten szerelmes lett az egyik Szibillába, és megígérte neki, hogy teljesíti minden kívánságát, ha a lány viszonozza szerelmét. Szibilla megfogott egy marék homokot, és azt kérte az istentől, hogy annyi évig éljen, ahány homokszemet tart a kezében. Apollón teljesítette a kérést, de Szibilla nem kért örök ifjúságot.
A küméi Szibilla kilenc könyvben írta le jóslatait, és ezeket óriási összegért ajánlotta fel Tarquinius Superbusnak, az utolsó római királynak (i.e.534-510). Amikor az uralkodó visszautasította, a Szibilla három könyvet tűzbe vetett, majd a maradék hatot ismét megvételre ajánlotta ugyanannyiért, mint az előbb a kilencet. Az újabb visszautasításra megint elégetett hármat; végül elérte, hogy a maradék háromért megkapta az eredeti árat. Ezeket a könyveket a Capitoliumon, Jupiter templomában őrizték, kezdetben 2, majd 10, később 15 tagú papi testület felügyelete alatt. A papok feladata volt, hogy tanulmányozzák a könyveket és a negatív isteni jelek értelmezésével derítsék ki, milyen szertartásokat kell végezni a szerencsétlenségek enyhítésére vagy elkerülésére. Sajnos a megmaradt három jóslatgyűjtemény i.e.-83-ban szintén elégett, az őrzésükre kijelölt templommal együtt.

Püthia
Ismerd meg magadat.– olvasható a híres mondat Delphoiban, ahova az ókori görögök minden nagy vállalkozásuk előtt ellátogattak. Püthia jóslatai jellemzően talányosak voltak, így a jós sohasem tévedhetett, legfeljebb félreértette az a személy, akinek szólt.
A jósnő a templomban egy háromlábú aranyszéken ült a vulkanikus gázokat kibocsátó nyílás fölött és – további babérleveleket rágcsálva – hamarosan transzba esett, és így jósolt.





Dodona szintén kétértelmű, homályos jóslatairól volt híres. Innen ered az, hogy a nem egyértelmű beszédet a „dodonai” jelzővel illetik.
A szentély egy „szent tölgy” köré épült, a papok az isten szent fájának, a tölgy lombjának susogásából vagy a szent forrás vizének csobogásából jósoltak.

Bibliai jóslatok
A zsidó-keresztény hagyományok is számtalan jóst megemlítenek, hogy csak a legismertebbeket ragadjam ki: Jákob fia József, akik álmokat értelmezett. Az ő nevéhez fűződik a hét szűk esztendő kifejezés, hisz értelmezte a fáraó álmát, mely szerint hét bőségesen termő év után, hét gyér termésű év fog következni, és mivel jóslata bevált, magas pozíciót ért el Egyiptomban.
Talán a legismertebb, és legtöbbször feldolgozott, emlegetett jóslatok Szent János jövendölései a világ végéről a Jelenések könyvében.

Nostradamus
Azt hiszem, nyugodtan állíthatom, hogy ő a leghíresebb jós, nemcsak azért mert nem egyetlen konkrét eseményt jövendölt meg, mint Szent János, hanem azért is, mert számtalan jóslata bekövetkezett, vagy legalábbis sokan így gondolják.
Franciaországban született 1503. december 14-én és 1566-ban halt meg. Már életében híressé, népszerűvé vált jövőbe látási képessége miatt, ezért sok anekdota lengi körül. Jóslatait a Próféciák című könyvében hagyta az utókorra.

Verseiben fel lehet ismerni akár Napóleont:
„Császár születik Itália közelében
Egyszerű katonából eljut a Császárságig.
Az egyházon abszolút hatalma lesz
A tizennégy évig tartó uralma alatt.”

vagy Hitlert:
Éhségtől dühödt vadállatok fognak átúszni a folyókon
a csatatér nagyobb része Hister ellen lesz,
vasketrecben vonszolják a nagy embert, míg
Németország gyermeke semmit sem tart tiszteletben.”

a hirosimai atombombát:
"A Felkelő Napnál egy nagy tűz látszik majd.
A robbanás körében a halál uralkodik majd, és felhallatszanak majd a sikolyok.
Ez a halál háborúnak, tűznek és éhségnek lesz köszönhető."

illetve a New York-i World Trade Center pusztulását vélik egyesek felfedezni az alábbi sorokban:
"Nagy vihar lesz Isten városában,
Káosz pusztítja el a két testvért,
Bár az erőd kitart,
A nagy vezér összeroskad,
A harmadik nagy háború jő el, mikor a nagy város ég."

Az ő jóslatai éppúgy homályosak, mint ahogy Püthiáé, vagy akár én könyvemben szereplő jövendölések. Bár engem egyszerű cél vezetett, azt szerettem volna, hogy érdekes legyen a történet.
Megdöbbentő és talán félelmetes Nostradamus tudása, és máig vitatott, honnan szerezte információit. Néhányan azt állítják, hogy egyszerű időutazó volt a jövőből, viszont ez ellen szól az, hogy nem tudta megnevezni azokat a találmányokat (repülőgép, bomba), melyeket csak jóval az ő halála után fedeztek fel.

A napjainkban egyre népszerűbb horoszkópokról, kártya és egyéb jóslásról nem szeretnék beszélni, mert én ezekben nem hiszek, de azt elfogadom, hogy lehetnek olyan emberek ( Pio atya), akik valamilyen módon ismerik a jövőt.
E rejtélyes és időnként zavarba ejtő képesség előtt fejet hajtva írtam a Jóslatok hálójában-t.

6 megjegyzés:

  1. Szia!
    Köszönöm a bejegyzést, nagyon érdekes volt.
    Jó ez a téma, érdekes, talányos.
    Mondjuk mindig is érdekeltek a jóslatok és a kapcsolódó érdekességek.
    Nostradamus kis gyűjteményét olvastam, van itthon egy vékony könyv.

    Ha esetleg további hasonló bejegyzéseket szeretnél hozni, csak annyit tudok mondani: Hajrá!:)

    Egy dolgot fűznék hozzá. Jövőkutatásféle tárgyunk nekünk is volt, csak éppen így hívták: Ökonometria és prognosztika. G-nek pedig konkrét Jövőkutatás c. tárgya is volt.
    (Magyarul ezt statisztikának hívják.:D)

    VálaszTörlés
  2. Ökonometria és prognosztika? ez tetszik:)
    Na de miért ne tanítanák:)))
    én is felolvastam ezt a posztot a lányoknak, és meséltem neki,, hogy láttam a boltban Nostradamus könyvét, mire könyörögni kezdtek, hogy vegyem meg. Majd holnap .... :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon érdekes dolgok ezek. Bár én Nostradamus jóslatait véletlennek tartom... Aztán ki tudja! :-D A horoszkópokban meg a tévében unalmas hangon motyogó "varázslókban" pedig egyáltalán nem hiszek. :-D Én csak azt fogadom el, hogy létezhetnek bizonyos sorsutak, amelyeket valaki felismerhet, megláthat egy látomásban, vagy mittudomén miben. :-)

    Tudtad Grapes, hogy a druidák között is voltak jósok? Látnokoknak hívták őket, és bizonyos ünnepeket, szertartásokat ők vezettek. Úgy emlékszem, hogy Samhaint (Halloween) is, mert akkor lehet a legtöbb infót kiszedni a halottakból. :-P Ugyanis ezek a látnokok a túlvilágról szerzik a jóslatokat. Mivel a túlvilágon minden idő egyszerre létezik.

    VálaszTörlés
  4. Ja, és a sorsutak változtathatók! Ezt kifelejtettem. Na, ebben hiszek!

    VálaszTörlés
  5. Artie! csak azért tudok a druida jósokról, mert ha jól emlékszem, Te írtál róla, és ez egyéni érintettségem miatt megmaradt :))
    Bár erre a sokdimenziós elméletre nem emlékszem, de ez tetszik, megjegyzem :)
    A monoton,magukat jósoknak nevező embereket ki szoktam nevetni. Viccesek :D
    A sorsutak meglátása jó gondolat, és szerintem is lehet rajtuk változtatni :)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon érdekes összeállítás, köszönet érte. Szkeptikus vagyok a legtöbb ilyen "technikával" kapcsolatban, de nem kétlem, vannak olyanok, akiknek megadatott a jövőbe látás képessége.

    VálaszTörlés