2017. március 20., hétfő

A könyv


Pontosabban a könyvek, vagyis a Biblia.
Megcsináltam, igen, immár másodszor! Elolvastam a teljes Bibliát!
A lányaim szerint nagyon menő vagyok, mert sokan egyszer se olvassák végig, én meg ugyebár….
Sokkal nagyobb vállalkozás volt, mint a Várólista csökkentés - pedig az se semmi -, mert ott 24 könyv közül kell 12-t elolvasni, itt viszont mindent.
Az úgy volt...
…hogy tavaly nyáron el akartam olvasni a Jelenések könyvét. Sokszor találkozok vele más könyvek és filmek kapcsán, és szerettem volna jól átlátni, ezért ki is jegyzeteltem, mivel nehezen követhető a sok szimbólum miatt. Azután úgy gondoltam, hogyha már így benne vagyok, elolvasom a zsoltárokat is. Amikor azzal végeztem, folytattam a Bölcsességi könyvekkel (Prédikátor, Példabeszédek, Sirák fia könyve), mivel olyan igazságok vannak bennük, amik még ma is megfontolandók. Azután jött Izajás, mivel ő jövendölt legtöbbet Jézusról. És ha már ott voltam, felelevenítettem Jeremiás siralmait is, majd gyermekkori nagy kedvencemet, a falon megjelenő írás megfejtőjét, Dánielt. Persze itt már meg se álltam, elolvastam a többi prófétát is. Őket az Evangéliumok követték, majd úgy gondoltam, hogy ha már itt tartok, megnézem, mi történt az apostolokkal, és mit írtak egymásnak, illetve a híveknek.
Amikor idáig eljutottam, már 800 oldalt elolvastam az 1400 oldalas Bibliámból. Hát már csak nem hagyom abba!
Na így történt.

Mire a végére értem, persze megfogadtam, hogy ez volt az utolsó nagy vállalkozásom a Bibliával kapcsolatban, nem fogom még egyszer az elejétől a végégi elolvasni, hiszen sok olyan történeti rész, szabály van benne, ami ma már kevésbé használható, főleg egy magamfajta katolikus számára.
Ennek ellenére nem sajnálom, hogy elolvastam, hiszen új dolgokat fedeztem fel benne. Míg az első olvasás nagy kedvencem Illés próféta lett – akit azóta is szeretek-, most Elizeust fedeztem fel (Királyok második könyve) és általa Jézussal kapcsolatban „megvilágosodtam”. És persze csodálatos élmény volt a négy evangélium, amit ezután is sokszor fogok forgatni, hiszen a Biblia legszebb, leghasznosabb része.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése