2012. november 4., vasárnap

Az év könyves blogjaEz most egy rendhagyó, molyos bejegyzés, mert igaz, hogy molytag vagyok, de ritkán szoktam ezzel kapcsolatban írni, sőt, mostanában már könyvkritikákat se írok, és hogy ezt még fokozzam, újabban nem is blogozok. Most ilyen időszakom van.
Mindegy, csapjunk a lecsóba.
Arról van szó, hogy Judy22 meghirdetett egy versenyt azért, hogy megtaláljuk azt a könyves blogot, amit legtöbben szeretnek.
3 blogot lehet ajánlani, ami kisebbfajta gondot okozott nekem, mert ennél jóval több helyre szoktam látogatni.
Szűkítenem kellett tehát a kört, így az én jelöltjeim:
Nima, akinek elsősorban elgondolkodtató, egy-egy témát alaposan kiveséző elmélkedéseit szeretem. Sokszor olyan témát vett fel, mely eszembe se jut, vagy ha igen, mindig tud új szempontokat is felsorakoztatni. Lehet vele vitatkozni, és nem sértődik meg, ha nem egyezik a véleményünk. Már pedig én, mint vérbeli jogász imádok vitatkozni :D
A másik két jelöltem, Katamano és Nita közös vonása, hogy hasonlítanak hozzám, mivel egyrészt széles az érdeklődési területük, nem ragadnak le egyetlen könyvtípusnál, éppúgy szeretik a YA- könyveket, mint a romantikus, vagy krimi-irodalmat; másrészt sokszor egyezik a véleményünk, így nyugodt szívvel hallgathatok rájuk, ha tetszik nekik egy regény, akkor érdemes elolvasni, ha viszont nem tetszik nekik, akkor kihagyom; harmadrészt korrekt véleményeket írnak.
Bár tudom, hogy megvolt a három jelölt, feltétlenül meg kell említenem Kellyt és FantYAstic Volumest, akik a YA-irodalom forrását jelentik számomra. Ha kíváncsi vagyok az újdonságokra, mindig bekukkantok hozzájuk.
Sajnos nem jelölhetek több blogot.

Végül még annyit, hogy milyen a jó könyves blog?
Csak egyetlen aspektust ragadok ki.
Korrekt.
Ez nem azt jelenti, hogy csak jót és szépet ír. Nem. A negatív vélemény éppúgy lehet jó, sőt, egy értelmes író számára hasznos is, de azért vannak határok. A negatív vélemény nem pocskondiáz. Nem használ olyan szavakat, amiknek helyük van egy kocsmaasztalnál egy baráti beszélgetés során, de semmi keresnivalójuk egy könyves blogban. A jó könyves blog kulturált.
Másrészt nem tesz kivételt. Ha x könyvben talál valami hibát, akkor y könyvben is észreveszi ugyanazt.
Ez tehát az a minimum, amit egy jó könyves bloggertől elvárok.

1 megjegyzés: