2012. március 7., szerda

Háttér-infó


Írás közben óhatatlanul szükség van némi háttér infóra talán még akkor is, ha klasszikus fantasy-t írunk, vagyis mi találjuk ki a világot.
Fokozottan igaz ez akkor, ha egy létező környezetbe illesztjük bele a történetünket, szereplőinket.
Ilyenkor nem árt, ha az író tájékozott, olvasott, de az se baj, ha csak tudja, minek és hol kell utánanézni.
Példát mondok: a könyvemben előszeretettel neveztem New Yorkot Nagy Almának. Ezt nem én találtam ki, mindössze hallottam róla, hogy a várost alma alakja miatt így nevezik az amerikaiak. Talán nem egy általánosan ismert tény, hisz néhány évvel ezelőtt a Legyen Ön is milliomosban épp ezt kérdezték több millió forintért, és mivel az akkori játékos nem is tudta a választ, kiesett a játékból, de szerintem, ezen túl is lehet némi értéke ennek az információnak, vagyis aki ezt eddig nem tudta, ennyivel is okosabb lett.
Én kifejezetten szeretem az olyan könyveket, amikből apró dolgok megismerésével fel lehet csipegetni némi tudást.
Ugyanilyen mellékinformáció például a könyvemben, de szerintem nagyon fontos, hogy az Egyesült Államokban éppúgy nem szabad négerezni, mint nálunk cigányozni. Kitaláltak nagyon jó szavakat, színesbőrű, afroamerikai… lehet választani. Elég megnézni néhány Eddie Murphy filmet, hogy látható legyen, ez így hiteles.
Ti szeretik az ilyen kis infómorzsákat? Vagy ellenségesen viszonyultok a korábban ismeretlen dolgokhoz, és az írót okoljátok, amiért sok kis részletkérdéssel fel akarja dobni történetet, közelebb akarja hozni az olvasóhoz a környezetet?

Ne felejtsétek el, hogy folyik az Aranykönyv szavazás.
Ne feledkezzetek meg a könyvemről, és a szórakoztató, magyar irodalom kategóriában jelöljétek meg a sárga négyzetet, ha tetszett a könyv, vagy valamelyik másikat, ha nem tetszett.

9 megjegyzés:

 1. Szia!
  Én szeretem az olyan könyveket, amiknél kicsit utána kell keresni a dolgoknak.
  Több olyan könyv is van, amihez képeket gyűjtöttem, vagy a GoogleEarthön követtem.
  Az Almát ismertem, de ez a negrózás új:)
  Szavazás megvolt;)

  VálaszTörlés
 2. Nagyon érdekes kérdéseket teszel fel, Grapes!
  Én is nagyon szeretem azokat a könyveket, amelyek azon kívül, hogy szórakoztatnak, szórakoztatva tanítanak is. Ezen kívül igyekszem nagyon ügyelni arra, hogy az a közeg, amelyben saját történeteim szereplői élnek, minden szempontból hiteles legyen, és ez sokszor hosszadalmas kutatómunkát igényel, de érdemes ezzel elbíbelődni. Remélem, hogy ezzel én is "szórakoztatva tanítok", arról nem is beszélve, hogy mennyit tanulok magam is, mikor írás közben összeszedegetem az információkat.

  VálaszTörlés
 3. Köszi a szavazást, Darolyn <3
  A Google Earth nekem is jó barátom :)

  Katarina, megnyugodtam :)
  egyébként nagyon jól emlékszem a könyvedre, milyen pontosan utánanéztél minden apró részletnek. Attól volt hiteles. Mikor lesz folytatás? :)

  VálaszTörlés
 4. Szavazás megtörtént! :):)

  Bea

  VálaszTörlés
 5. Szia! :-)
  Szerintem nagyon jók ezek a kis infómorzsák. :-) Plusz értéket adnak egy könyvnek, és valóban tanítják az olvasót. Szélesítik a látókört. Egyébként azt tudtam, hogy négerezni nem szabad... Én általában feketét szoktam írni helyette. :-D A négerezés sértésnek számít, én meg kifejezetten utálok megsérteni valakik, vagy ebben az esetben rengeteg embert. :-D

  A Google Earth csodálatos találmány, és az a legjobb benne, hogy mindenféle forrásra hivatkozik, és simán át tudunk onnan ugrani Wikipédiára, vagy egy üzlet honlapjára, stb. Én imádom. A Kristályszéphez is így bukkantam rá Stirling bevásárlóközpontjára, a The Thistles-re. :-D

  Ó, most pedig megyek végre szavazni! XD

  VálaszTörlés
 6. Köszi a szavazást mindkettőtöknek :)
  és örülök, hogy kell az infót :)
  akkor nem vagyok sok ;)

  VálaszTörlés
 7. Igen, szerintem is kell. Kissé igénytelennek tartom azokat a szerzőket, akik nem néznek utána semminek. Netkorszakban élünk. :)

  VálaszTörlés
 8. Így van : sokkal könnyebben boldogulunk, mint amikor mindent könyvekben, könyvtárakban kellett megnézni :)

  VálaszTörlés
 9. Számomra nagyon fontos az, hogy tanuljak is a regényekből, amit olvasok. Leslie L. Lawrence regényei például ezért jelentenek felüdülést. Könnyedek, mégis megismerek már kultúrákat. Így szerettem bele Indiába is és ezért írok kicsit részletesebben Az őrület árában a valódi boszorkányságról is. :)

  VálaszTörlés