2012. január 22., vasárnap

Az én városom Hot Hill

Amikor kitalálunk egy történetet, és megvannak a szereplők, a karakterek is, az utolsó lépés (ha eddig még nem merült fel), hogy hol játszódjon a sztori.
Milyen lehetőségek vannak?


-Egyszerű vagy épp ellenkezőleg a legbonyolultabb megoldás egy teljesen új világ felépítése (pl. Star wars, Dűne, A gyűrűk ura) .
Nehéz, mert mindennek tökéletesen passzolnia kell, bár a szabályokat az író találja ki.

 - Legkézenfekvőbb egy meglevő, létező helyszínbe való beilleszkedés, bár ennek is vannak hátulütői: mélyrehatóan ismerni kell a helyi viszonyokat, sőt, az olvasók számára is vonzóvá kell tenni.
Legyünk őszinték, a magyar olvasók nem rajongnak a magyarországi helyszínekért.

- Áthidaló megoldás a két szélső eset között egy olyan hely létrehozása, ami akár létezhetne is, de nincs.
Ilyen az én amerikai városom, a 600 fős Hot Hill.
Amikor elképzeltem ezt a települést, az jutott eszembe, hogy az USÁ-ban rengeteg apró város van (náluk ismeretlen a falu), és nagyon sokan farmokon vagy saját birtokon élnek, illetve csak egyszerűen távol a többiektől. Egy ilyen településközpontként jelent meg a fejemben Hot Hill, ahova környező, hasonlóan kicsi városokból bejárnak a gimnazisták a suliba, így van értelme fenntartani egy négyszintes iskolát, de kórház már nincs, és ahhoz a legközelebbi nagyobb városba kell bemenni.


Ti milyen helyszíneket szoktatok kitalálni? 
Miről szerettek olvasni?

Várom a véleményeteket :)

9 megjegyzés:

  1. Így már érthető a négyszintes középiskola :)
    Nem kötözködésnek szántam ám, ugye nem vetted annak?
    Lylia

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Dehogy sértődtem meg, de egyrészt nem Te vagy az egyetlen, aki ezt szóvá tette,másrészt egyébként is akartam írni a helyszínválaszásról, szal itt volt a jó alkalom. :)))

      Törlés
  2. Skóciában is egészen kicsi településeket is városoknak szokás hívni. De ott vannak azért falvak is. Na, azok tényleg iszonyatosan aprók. :-D

    Hot Hill tökéletes ötlet volt. Én szeretem a kicsiny amcsi városokat, van azoknak is egy egyedi hangulatuk. Te ezt pont jól megtaláltad. És remekül tálaltad. :-D

    Amúgy tudod, hogy én is általában kitalált, ám valósnak tűnő városokba/falvakba helyezem a történeteimet. De szeretem a teljesen egyedi világokat is. Alkottam már egy-kettőt. :-D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Artie,Skóciában is? Hát ez remek :))
      tehát Te is szereted ezket az apró közegeket?:) tényleg, ahogy belegondolok, ilyen helyszíneket szoktál választani :)

      Törlés
  3. Hümm, ez nagyon érdekes kérdés. Főleg a bevezetőn gondolkodtam el. Nekem a helyszín az első :), és aztán jönnek csak a szereplők és a sztori. A helyszín számomra nagyon meghatározó, azt szeretem, ha magába szív a hangulata, és már rögtön tudom is, kivel járjam be a világot, és miért.
    Az aranymosáson elég nagy viták folytak a külföldi és a magyar helyszín körül, véleményem szerint az még nem lesz magyar sztori, ha egy amerikai stílusú sablon történet szereplőire magyar neveket aggatunk. Mindezek mellett én nem szeretek magyar helyszínen írni,van egy tervem, de ahhoz még érni kell, és nem is nagyon tudok elképzelni itt mást, mint családregényt vagy valami hasonlót.
    Én imádok világokat építeni, szóval szeretem a fiktív városokat, a fiktív világokat, nekem külön élvezet, ahogy egymás mellé rakom a kirakósokat, és kialakul egy egész és színes kép. De abban is biztos vagyok, hogyha lenne egy hely, ami megihletne, írnék oda egy sztorit. Most csak beleillesztgetek pár ismert dolgot az én kis univerzumomba.

    VálaszTörlés
  4. A helyszineket szoktad kitalálni először? Hű, ez nagyon érdekes :) nekem nem menne.
    én egyébként is lusta vagyok arra, hogy teljes egészében felépítsek egy új,fiktiv világot :)
    Én a magyar helyeket azért se szeretem, mert elég benne élnem, ha olvasni-írni akarok, ki akarok innen lépni. De igazad van,a családregény más lapra tartozik.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen tudom, hogy fura. De tény, hogy az inspirációt nekem leginkább a környezet adja, szóval mikor a szereplőkön és a cselekményen agyalok, már kész a világ. Vagy legalábbis sokkal inkább kész, mint minden más.
      Igen, én is ezt szoktam gondolni. Mikor írok vagy olvasok, egyszerűen el akarom feledni a szürke hétköznapokat. A képzeletemet lehúzza, hogy arról írjak, amit úgy is látok mindig. Szerintem ez fantasynál nem gond. Real-time írásnál mondjuk fura lenne, ha máshová írnám, bár lehet ott sem. Ha a téma szempontjából bárhol lehet a cselekmény, én tuti nem ide írom.

      Törlés
  5. Hali!
    Örülök, hogy leírtad a helyszínválasztást, így sokkal érthetőbb környezet. Nekem furcsa, hogy 600 fő, és annyi gyerek van, nálunk a 800 fős faluban van 30 iskolás és óvodás egyben, a lakosság nagy része nyugdíjas.

    Nálam is úgy van, hogy előbb találom ki a világot, vagy legalábbis egyszerre a történettel és szereplőkkel, és aztán a párhuzamos alkotásban hamarabb érek végig a világ kitalálásán, mint a történet írásán. Szóval már most tudom, hogy két történetem hol fog játszódni, de a szereplők jellemei még nem véglegesedtek:)

    Szerintem az a legjobb, hogyha olyan települést, helyszíneket talál ki az író, amik akár létezhetnek is. De írója válogatja, nem ezen múlik a történet:)

    VálaszTörlés