2012. január 10., kedd

Jessica Day George : Éjféli bál



Mi ez a könyv? Mihez hasonlít?
Ez a könyv szépen besimul abba a vonulatba, melynek keretében elfeledett vagy éppen jól ismert gyermekmeséket dolgoznak fel kortárs szerzők ilyen vagy olyan formában.
Ilyen jellegű a Beastly, ami modern környezetben, a jelenkor Amerikájában játszódik, már írtam róla.
Ebbe a a vonulatba tartozik az Éjféli bál is, mely a Széttáncolt cipellők feldolgozása.
Ez bizony egy mese, mely egy kitalált helyen Vesztfálinban játszódik valamikor a középkor és újkor határán.
A történetet biztos sokan ismeritek. Az író regénybe öntötte a régi sztorit a 12 lányról, akik minden éjjel rongyosra táncolták a cipőiket.

Kiknek szól a könyv?
Semmiképpen nem az a célközönség, akik az eredeti mesénél voltak, vagyis nem gyerekeknek szól, hisz sokkal hosszabb, de főleg tartalmasabb lett így a történet, mint néhány oldalas meseként volt.
A nyelvezete sokkal összetettebb, árnyaltabb és nehezebb. A mellékszálak is sokkal kidolgozottabbak.
Mivel azonban továbbra is mese, se a hagyományos urban fantasy, se a young-adult (YA) vonulatba nem illik bele.Vannak benne misztikus-mese elemek (láthatatlanná tevő köpeny, Kőbezárt király...), viszont nincs egy darab vámpír vagy vérfarkas se, de a Harry Potteres értelembe vett boszorkánnyal vagy varázslóval se lehet találkozni, ezért azoknak ajánlom, akik szeretnek lemenni a lelkük gyermeki mélységeibe, és akik vágynak egy kis romantikára. Megjegyzem, ez utóbbi, a szerelmi szál, nem annyira kidolgozott, mint a Beastly-nél.

Ami tetszett:
- a szálak kezelése, a történet maga, bár ismerem a mesét, azért tartogatott meglepetéseket,
- a karakterek, főleg Galen és Rózsa, a többiek szerencsére elnagyoltak (másként túl hosszú lett volna a könyv)
- a nyelvezete, melyben csak kisebb döccenések voltak
- gyönyörű a borító (elől-hátul!)

Ami nem tetszett:
- (kicsit sokat "forgatták a szemüket" a szereplő)
- látszik, hogy egy atesita írta:
Spoiler: a hercegnőket megmenteni akaró hercegek sorra meghalnak, mire a hercegnőket boszorkánysággal vádolja a püspök, és bosszúból (???) interdiktumot vezet be, vagyis megtilt minden vallási szertartást: misét, temetést, keresztelőt.
 Vallásos emberek tisztában vannak azzal, hogy ha egy közösségben a boszorkányság vagy sátánizmus gyanúja merül fel, akkor az ellen nem az interdiktum a gyógyszer, hanem épp ellenkezőleg: sokkal többet kell/kellene imádkozni, misézni. Pici baki.

1 megjegyzés:

  1. Akkor ez mostanában elég divatos lett: filmekben is jönnek a feldolgozások, előzmények-folytatások, már a könyveket is feldolgozzák?
    Hisz annyi új ötlettel találkozok, szerte a blogokon...

    VálaszTörlés