2011. október 31., hétfő

Matt Baglio: A rítus

Sokszor tapasztaljuk, hogy egy könyv nagyságrendekkel jobb, mint a belőle készült film. Ennek több oka is lehet, de szerintem elsősorban arról van szó, hogy a film alkotói (forgatókönyv-író, rendező…) nem úgy képzelték el a történetet, amilyen képet az bennem létrehozott, amikor olvastam. Ráadásul a filmben sokszor elveszik, jelentéktelenné válik a fontos háttéranyag.
Néha napján az is előfordul, hogy a film sokkal jobb, mint a könyv (Csillagpor). Talán a film készítői meglátták a sztoriban rejlő értékeket és kiszűrték, kijavították az esetleges hibákat.
Egyedi eset az, ha egy könyv és egy film együtt nyújtja a maximális élvezetet és tudást. Az én „praxisomban” a második ilyen eset A rítus ( első a Parfüm volt).

Nagyon jó volt a film. Sokkal kevesebb volt benne a Hollywoodos látványosságra és az ember ősi ösztönös félelmére hajazó jelenet, mint a hasonló filmekben, bár a könyv végét alaposan átforgatták, hogy mégis csak legyen egy kis izgalom.

A rítus nem hagyományos regény, és nem azért, mert kevés benne a párbeszéd. Szokatlanul sok kiegészítő információval szolgál a könyv, ami érthetővé, hitelessé, egyesek számára talán félelmetessé teszi a történetet.

A történet: Gary Thomas kaliforniai atya (valós személy) ördögűzői tanulmányait követhetjük nyomon attól a pillanattól, hogy elmegy Rómába egy tíz hónapos ördögűző tanfolyamra, és ott nyolcvan ördögűzésen vesz rész Carmine atya vezetése alatt, addig, amíg ő maga le nem folytatja élete első önálló rituáléját. Bár nem E/1-ben íródott a könyv, nagyon sokszor megismerkedhetünk Gary atya gondolataival, érzéseivel.

Stílus: a könyv ismeretterjesztő voltának megfelelően részletes, jegyzetekkel bőségesen ellátott, érthető, és a források megadása miatt hiteles.

Karakterek: A szerző elsősorban a két központi figurát, Gary atyát és Carmine atyát mutatja be bővebben. Mindketten nagyon szimpatikusak: Gary atya kezdeti útkeresése fokozatosan alakul át a vérprofi, tapasztalt, és kiváló tanító, de emberileg nagyon zárkózott Carmine atya mellett.

Nekem nagyon tetszett a könyv. Mint már írtam róla, már olvastam hasonló témájú könyvet, tehát nekem sok meglepetést nem tartogatott, viszont csak azoknak ajánlom, akik kellő lelki erővel rendelkeznek a valóság ilyen mélységű megismeréséhez.

3 megjegyzés:

  1. Szia!
    Hmm... a film megvan, de még valahogy nem jutottam/jutottunk el oda, hogy megnézzük. De mindenképp megnézzük. Csak lehet, hogy próbanézek először.
    Köszönöm az ismertetőt:)

    VálaszTörlés
  2. Próbanézel? belekukkantasz?
    Sokan azt írták, hogy a könyv félelmetesebb. talán mert látták, hogy igaz történetek vannak benne,a filmet meg mindenki fikcióként kezelte. Mondjuk, jó része az is, kitaláció :)

    VálaszTörlés
  3. Nem druida papok, de attól még tetszhet! :-D De még mindig nagyon sok más filmet és könyvet kell bepótolnom... XD

    VálaszTörlés