2016. március 20., vasárnap

KK- KönyvKínálat: Böszörményi Gyula: Ambrózy báró esetei



Bevallom, korábban nem olvastam Böszörményi Gyula könyveit. Egy magyartanár ismerősöm ajánlotta a Gergő könyveket, de a borító alapján túl gyerekesnek tűnt, a Rémálom sorozat első kötetét pedig néhány oldal után letettem, mert a sztori nekem túl sötét volt. Ambrózy bárónak azonban - mivel krimi - nem tudtam ellenállni. Nem bántam meg.
Mostanában nagy divat a XIX- XX. század fordulójára tenni a cselekményt, gondoljuk csak Fábián Janka több regényére is, Benedek Szabolcs Vérgróf sorozatára, vagy akár Caleb Carr angyalaira. Nem tudom, mi ennek az oka. Talán vonzóak a boldog békeidők, amikor azonban mégse volt minden annyira boldog és békés. Vagy mert a mostani sok technikai vívmány hiányában a szereplőknek a józan paraszti eszükre kellett hagyatkozniuk. Talán mert maradtak fel újságcikkek, sőt fényképek, és az íróknak lehetőségük van arra, hogy ezt a kort behatóan tanulmányozhassák, és érzékletesen szemléltessék az olvasók számára. Végül is mindegy. A megvalósítás a lényeg.

Amikor az olvasó meglátja az Ambrózy-könyveket, azonnal felkelti figyelmét a két igencsak jól sikerült a borító, melyek egyediek, mégis összekapcsolják a sorozatot. Az ember nem tud mást tenni, kézbe kell, hogy vegye a köteteket, amikor is további élménnyel gazdagodhat a fejezeteket bevezető kis képekkel.
Senki se gondolja, hogy a külcsín a két regény egyetlen pozitív tulajdonsága, mert a külsőség mindössze méltó párja a belbecsnek.

Az alaptörténet egyszerűen zseniális: a szerző korabeli megtörtént, de megoldatlan bűntényeket fűzött fel egyetlen szálra, és oldotta mega rejtélyeket. Emiatt el kell ismernem, kicsit irigy vagyok Gyulára.
A megvalósítás tökéletes: fordulatos, izgalmas, igazi letehetetlen könyv, logikus, teljesen zárt történettel.
A szereplők élőek, elevenek; szimpatikusak, ha annak kell lenniük (Mili, a báró…), undorítóak, visszataszítóak, ha történet azt kívánja meg (Hülné, Jenő…). A karakterek a második részre kiteljesedtek, részben megszelídültek: a báró ridegsége enyhült, Mili pedig levetkőzte az első könyvbeli idegesítő vakmerőségét, mely a kalandok során lassan kellemes pimaszsággá csillapodott, amit azonban lehet a helyzethez illő megfontoltságnak is nevezni.
A kor és a helyszínek érzékletesek, megfoghatóak, az olvasó szinte hallja a nagyváros hangjait, érzi a századforduló bűzét.
Lehet, hogy egyeseknek zavaró lehet a sok idegenszó, vagy az azokhoz kapcsolódó sok lábjegyzet, szerintem viszont az idegenszavak szükségesek, a lábjegyzeteket meg nem mindig kell elolvasni, anélkül is meg lehet érteni a történetet.

Összességében kihagyhatatlan ez a két könyv.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése