2011. szeptember 30., péntek

hát én tudtam....

Én tudtam, én megmondtam, hogy nem lesz annak jó vége, ha befogadunk mindenféle jött-mentet. Még akkor se, ha az illető történetesen egy gyönyörű hercegnő, akit féltékeny mostohaanyja meg akart öletni.
Hát kérdem én: mi közünk ehhez nekünk?
Jobb, ha nem avatkozunk a mások dolgába. A mi kis erdei kunyhónk eddig a béke szigete volt. Ha beleavatkozunk a nagyok dolgába, csak mi húzhatjuk a rövidebbet, már csak azért is, mert nem érjük fel azt a polcot, amin a hosszabb botok vannak. Én megmondtam, hogy adjunk menedéket neki egy-két napra, aztán menjen az Isten hírével. Hallgattak rám a többiek? Nem.  Persze, hogy baj lett belőle.
Elég volt nekik, hogy a lányka kitakarított, főzött és ettől mindenki vak lett, meg jóllakott, csak én nem.  Mert én megmondtam, hogyha a magát vadásznak álcázó bérgyilkost le is szerelte, ott van még a gonosz és kitartó mostoha. Mert én tudtam, hogy az a banya nem adja fel.
Ezerszer elmondtam, hogy osszuk be a munkát magunk közt. Egyszerű: első nap Vidor, második nap Kuka, majd Hapci, azután Kuka, Szende, Kuka, Szundi, Kuka, Morgó vagy helyette Kuka és végül Kuka. Világos, nem? Én kérem szépen értek a szervezéshez. De nem, a többieknek ez nem tetszett. Nekik az engedetlen hercegnő kellett.
Na de mondtam én a kisasszonykának, hogy ne engedjen be senkit. Erre mit csinált? Először valaki egy övet kötött a derekára, meg is fojtotta vele, még jó, hogy időben érkeztünk. Még egyszer szóltam, hogy senkivel se álljon szóba, de nem hallgatott rám, elfogadott egy mérgezett fésűt. Épp hogy csak sikerült megmentenünk. Újra figyelmeztettem, de hiába, megevett egy ajándékba kapott almát és tessék, most itt fekszik kiterítve.
A francba, de utálom magam, hogy mindig igazam van.
Na de várjunk csak! Ki ez a fickót és mit művel?! Mit csókolgatja a mi hercegnőnket?
Ó… és nem halt meg… na de várjunk csak, hát ellovagol a fickóval!!!!!
Ugye, megmondtam, hogy egy ilyen lány lecserél minket, amint teheti. Én tudtam.

2011. szeptember 4., vasárnap

Az a fránya első mondat

Amikor leülünk írni, általában már kész történet van a fejünkben, vagy legalábbis a sztori fő vonalai azok, amik kialakultak, de sokszor problémát jelent, hogyan kezdjünk bele.
Az a fránya első mondat néha nagy nehézséget jelent.
Pedig nagyon fontos a jó felütés, hiszen egy bugyutaságot látva, az olvasó becsaphatja a könyvet, vagy rákattinthat arra a piros X-re a jobb felső sarokban.
Érthető okok miatt az első mondat sokszor bemutatja a történet helyét, idejét vagy főszereplőjét, esetleg ezeket együtt. Azért nem árt tudni, hol vagyunk…
Gyakran azonban vagy valami bölcsességgel indítanak, vagy látszólag semleges dologgal.
Néha előfordul, hogy azonnal a húrok közé csap a szerző és in medias res kezdi az eseményeket egy párbeszéddel. (Én is ilyen vagyok J)
Régen volt itt játék. Gondoltam, ideje lenne egy új ötlettel előállnom, ezért most összegyűjtöttem néhány első mondatot ismert vagy kevésbé ismert könyvekből, és arra kérlek titeket, hogy találjátok ki, honnan vannak.
Az első helyes megfejtő kap pontot.

1.Kezdetben vala az Ige, az Ige vala az Istennél, és Isten vala az Ige. (Biblia - Darolyn megfejtése, Umberto Eco: A Rózsa neve- Németh Ramóna)
2. Leonardo Vetra fizikus az égett hús szagát érezte, és tudta, hogy saját húsa az. (Dan Brown: Angyalok és démonok- Darolyn)
3. Kun Béla repülőgépen menekült az országból. (Kosztolányi: Édes Anna- Matt)
4. A patakban két gyerek fürdik: egy fiú meg egy lány. (Gárdonyi: Egri csillagok- Darolyn)
5. Egy hegylánc közepén keresztültörve tetejéről talpáig, négymérföldnyi messzeségben; kétoldalt hatszáz lábtól háromezerig emelkedő magas, egyenes sziklafalak közepett az óvilág óriás folyama, az Ister: a Duna. (Jókai: Az aranyember- Darolyn)
6. Legkorábban a gyerekek jöttek, hogy lássák az akasztást.(Ken Follett: A katedrális- Ramóna)
7. A Privet Drive 4. szám alatt lakó Dursley úr és neje büszkén állíthatták, hogy köszönik szépen, ők tökéletesen normálisak. (Rowling: Harry Potter1. -Darolyn)
8. – El kellene indulnunk visszafelé – sürgette őket Gared. (Martin: Trónok harca- Ramóna)
9. A szigetek külön világ. (Joanne Harris: Partvidékiek- Ramóna)
10. Sosem tűnődtem azon, hogyan fogok meghalni – bár az utóbbi hónapokban lett volna rá okom. (Meyer: Twilight- Artie)
11. Tizennégy esztendős kölyökként 1936-ban egy szép tavaszi napon az apám elvitt egy kiotói balettelőadásra. (Golden: Egy gésa emlékiratai- Ramóna)
12. Egy dohányzók számára fenntartott első osztályú fülke sarkában Wargrave törvényszéki bíró úr szivarozott. (Christie: Tíz kicsi néger- Artie)
13. Bár nem tudnám pontosan megmondani, miért jelölt ki engem ama rendező, a Sors, erre a nyomorúságos bálnavadászszerepre, de a legfőbb ok a nagy bálna lenyűgöző gondolata volt. (Melville: Moby Dick- Artie)
14. A boldog családok mind hasonlók egymáshoz, minden boldogtalan család a maga módján az. (Tolsztoj: Anna Karenina- Ramóna)
15. Még a tél végén rájöttem, hogy szeretek sétálni. (Jóslatok hálójában - A.J.)

Eredmények:
Németh Ramóna: 6 pont
Darolyn: 5 pont
Artie    :3 pont
Matt:     1 pont
A.J.     : 1 pont

Gratula a helyes megfejtésekért és köszönöm, hogy játszottatok:)